31.12.16

DUBLIN trip


Cestou z Liverpoolu jsem se na jednu noc zastavila i v Dublinu. Těšila jsem se na whiskey, na to, že projdu město pěšky (God bless google mapy), a že možná potkám i nějakého toho leprikóna.



CESTA: Přiletěla jsem kolem 9 ráno z Liverpoolu. Z Prahy přímo lítá několik leteckých společností, já letěla s Ryanair a nemůžu si stěžovat. Do města jsem se dostala autobusem, který jezdí každou chvilku přímo do centra. Cena za jízdenku byla 6 EUR.






UBYTOVÁNÍ: Pokud bych hledala ubytování, rozhodně bych se porozhlídla na Airbnb. Tentokrát jsem ale měla bydlení u kamarádů. Pokud byste měli tip na nějaký hotel či byt, dejte určitě vědět do komentářů.



CO VIDĚT: Rozhodla jsem se vidět starou knihovnu v Trinity College, kterou mi doporučil snad každý, koho jsem se na Dublin ptala. Vypadalo to tam jako v knihovně v Bradavicích. 
Nedaleko jsem pak náhodou narazila na St. Stephens park s jezírkem, kde nebyla v poledne jediná lavička volná, snad celé město tam obědvalo a pilo kafe :). 
Nevynechala jsem Happeny bridge a (zvenčí) si prohlédla Temple bar.


Největší zážitek jsem si odnesla z prohlídky destilérky Teeling Whiskey. Průvodkyně naší skupince pověděla o historii whiskey v Dublinu, příběh značky Teeling a poté nás provedla celým procesem výroby whiskey. V místě, kde se přímo vyrábí bylo vedro a byl tam cítit slad, ze kterého jsem se cítila lehce opile a to jsme se ještě nedostali k ochutnávce :). Bylo skvělé si vyslechnout celý proces výroby whiskey a nakonec se posadit do baru a hned ji vyzkoušet. Měla jsem single malt a poté koktejl z ní vyroben. Čas mé prohlídky byl ve 14 hodin, takže jsem pak zbytek odpoledne byla hodně dobře naladěná. Asi hodinová prohlídka s ochutnávkou stála 14 EUR (stejně jako vstup do Trinity college, hádejte co mě nadchlo víc..).







Byli jste v Dublinu? Co nemám vynechat při příští návštěvě? 

28.12.16

BEST MUSIC OF 2016

Konec roku = bilancování. Rok co rok tady na katieinblack zveřejňuju svůj žebříček nejlepší hudby za uplynulý rok (2015 tady) a nejinak tomu bude i teď. Tentokrát i s celým spotify playlistem, jupí! Vypsaný seznam je pak dole.

Nezapomeňte mi napsat, jaké jsou vaše nejoblíbenější desky a písničky letošního roku, ráda si vše poslechnu.




Nejlepší alba

Astronautalis - Cut the body loose
Bon Iver - 22, A Million
dné - These semi feelings, they are everywhere
Drake - Views
Eliot Sumner - Information
Frank Ocean - Blonde
Into It. Over It. - Standards
Katarzia - Agnostika
Prago Union - Smrt žije
Radiohead - A moon shaped pool
Solange - A Seat at the table
The Kills - Ash & Ice 
Viola Beach - Viola Beach


Nejlepší songy

Jsou to písničky, které nutně nemusely být na megaskvělém albu, ale samotné vyčnívají a není mi líto je poslouchat stále dokola.

Banks - Gemini feed
Bat for lashes - In your bed
Beyonce - Sorry*
Bloc party - Different drugs
Jamie T - Tescoland
M.I.A. - Visa
Midi Lidi - Ten bonbón
Nice as fuck - Homerun
Palace - Fire in the sky
Pinegrove - Old Friends
PSH - Vice
Rihanna - Consideration
The xx - On hold
White Lies - Is my love enough

* není na playlistu, protože není na Spotify

20.11.16

Liverpool trip

Začátkem září mě chytila obrovská chuť někam sama odjet. V některých věcech jsem dost impulzivní, takže jsem během pár minut už seděla u počítače a koukala na mapu světa. Kam bych se tak vydala? První mě napadl jih.. co třeba Sardinie? Nebo někam do Španělska? A co tak třeba do Irska, ha? Už vím, pojedu se podívat do rodného města Beatles. Tři, dva, jedna... letenky do Liverpoolu na konec října byly koupené.



CESTA: Letěla jsem se společností Ryanair s přestupem v Dublinu. Let do Dublinu trval asi 2,5 hodiny, let z Dublinu do Liverpoolu okolo 30 minut. V Dublinu jsem dlouho čekat nemusela, stihla jsem si akorát něco sníst k večeři, koupit časopis a už se nastupovalo.

Přestup v Dublinu byl nakonec fajn, cestou zpět jsem tam na cca 24 hodin zůstala (víc v postu o Dublinu již brzy).

Na Letišti Johna Lennona v Liverpoolu jsem počkala na autobus 80A, který mě měl dovézt do cílové destinace. Little did I know, že autobus nehlásí zastávky a zastavuje pouze na znamení. Jelikož to byl poslední autobus v 22.30 a všude byla tma, byla jsem docela skeptická k tomu, že vůbec dojedu, kam potřebuju. Nakonec jsem vystoupila (skoro) správně - pouze o zastávku dřív, haha, tak už jsem si s kufříkem tmou došla, kam jsem potřebovala.

Btw. od jara příštího roku bude Ryanair lítat do Liverpoolu přímo z Prahy!




UBYTOVÁNÍ: Bydlení jsem hledala na Airbnb a měla jsem štěstí na nádherný pokojíček u Joni, která bydlí nedaleko centra města. Chtěla jsem tady dát rovnou odkaz, ale bohužel nyní je nabídka skrytá.



JÍDLO A PITÍ: Upřímně, snědla jsem všechno, co mi tam přišlo na oči :). Skvělou anglickou snídani (vegetariánskou verzi) jen za 2,95 Liber (i s kávou!) jsem si dala v Yates. Nevynechala jsem restauraci Jamieho Olivera - Jamie´s Italian a legendární Nando´s. Cvičně jsem nevynechala ani Pret a Manger, kde jsem si dala jen capuccino a to fakt dobrý nebylo. Moc se mi líbilo v kavárně Rococo blízko klubu Cavern, kde jsem si dala výborné brambory ve slupce s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

Nemohla jsem taky vynechat supermarket a nakoupit si zásobu čokoládek Cadbury´s (Dairy milk, please) a různých čajů.






CO VIDĚT: Všechno ohledně The Beatles. Muzeum The Beatles Story je moc hezké, jen pokud toho o Beatles dost víte, tak se nic nového nedozvíte :). Předem jsem si taky koupila jízdenku na Magical mystery tour, což je vyhlídková cesta po částech Liverpoolu, které mají co dočinění s The Beatles. Nic moc jsem od toho nečekala a nakonec jsem byla nadšená. Průvodkyně měla odpověď na všechny naše otázky, o The Beatles mluvila s velkým zaujetím. Byli jsme na všech důležitých místech (rodné domky členů kapely, u kostela ve Wooltonu, kde se poprvé setkali Paul McCartney a John Lennon, Penny Lane, Strawberry Fields, klub Cavern...), když jsme přejížděli z místa na místo, tak nám průvodkyně pustila píseň, které se zrovna viděnou částí mělo něco společného a celkově to bylo skvělé.
Potom Museum of Liverpool (s jedním patrem celým o hudbě a promítaným filmem o - ano, The Beatles), Maritime Museum se skvělou expozicí o námořnictvu Velké Británie za 2.světové války nebo Tate Liverpool, což je galerie moderního umění. Všechny tyto muzea jsou malý kousek od sebe a je do nich vstup zdarma. 
Okouzlující je celý Albert Dock, kde kromě výše zmíněných muzeí jsou i restaurace nebo obrovské vyhlídkové kolo.
Vynechat nelze ani Liverpoolskou katedrálu (hlavně protože je nepřehlédnutelná) nebo televizní věž.






NÁKUPY: Najdete tu všechno od klasických obchodů jako Forever 21 nebo Primark, tak i menší obchůdky s místními designéry. Mé nakupovací skóre nakonec dopadlo takto - mikina Ivy Park z kolekce od Beyonce z Topshopu, rtěnka Charlotte Tilbury (v odstínu Bitch perfect) z obchodního domu John Lewis a hromada kalhotek z Victoria secret (doplnění zásob, mám je fakt v oblibě). Koupila jsem si také knížku Bloom od Esteé Lalonde, o které jsem už napsala menší recenzi tady.



Už se těším na další výlet, jen nevím kam to bude. Kam bych se měla vydat? A kde jste v poslední době byli na výletě vy?

P.S. Už jsem psala o Krakowě, Milánu, Kodani a Malmo a Budapešti :)

16.11.16

Přečteno: BLOOM

Když jsem pár týdnů zpět jela na výlet do Liverpoolu, jedním ze suvenýrů, které jsem si chtěla přivézt byla knížka Bloom od mé milé Esteé Lalonde. Naštěstí ji měli hned v prvním knihkupectví Waterstones, které jsem navštívila, a já jsem v podstatě okamžitě mohla začít se čtením.


Pokud neznáte Esteé (haló, kdepak žijete?), tak ve zkratce: slečna z Kanady, která se ve svých dvaceti letech velmi odvážně přestěhovala přes celý svět do Oxfordu v Anglii, aby byla s chlapcem, se kterým se seznámila na internetu. Trvalo jí docela dlouho, než tam našla své místo a během té cesty ji naštěstí napadlo založit si  beauty blog, a také začít natáčet videa na youtube. Ty se od kosmetiky postupně přesunuly do více lifestyle kategorie (rostliny, pes, knihy, móda...!) a jejich originální obsah se rozhodně odlišuje od tuny dalších videí.


Na knížku jsem byla natěšená a nebyla jsem zklamaná. Je rozdělena do osmi kategorií - Life, People, Work, Beauty, Fashion, Home, Travel a Food. 

Nejvíce se mi asi líbily kategorie Life, People a Travel. V Life mě rozplakala kapitola o jejím pejskovi Reggie (byla jsem zrovna v letadle, typická plačka na výletě :) a rozesmutnila část o depresi (a taky mi zase trochu pootevřela oči). 

V kategorii People mě dojal dopis napsaný její mámou. Byl plný hrdosti na dceru, lásky a něžnosti. Maminky jsou prostě nejlepší. 

Kromě skvělého rozdělení knížky na jednotlivé kapitoly a příběhy ukryté uvnitř nemůžu opomenout nádherné fotografie, barevné oddělení každé části a také obal knihy, který je napůl papírový (povoskovaný) a napůl látkový.


Nezoufejte, pokud se nedostanete do zahraničí, kde by se dala kniha koupit :). Už jsem ji viděla v Neoluxoru na Václavském náměstí (v -1. patře se zahraniční literaturou) nebo je k sehnání na bookdepository.

Četli / chcete si přečíst Bloom? Co si myslíte o tom, že čím dál více bloggerů/ youtuberů vydává své knihy?

13.11.16

Czech design week

Tento týden se v Kafkově domě koná Czech Design Week. Vydala jsem se tam v neděli (aspoň nějaký kulturní program, po sobotě strávené se svařákem v ruce, ehm) a objevila několik designérů, o kterých bych vám chtěla povědět.

Hned ze začátku mě zaujala značka Zagh Couture. Jsou to trička, tílka a šaty vyráběné v České republice z kvalitní bavlny. Skvělé je to, že nabízejí výrobu i na míru. Mě nejvíce zaujaly dlouhé šaty v černé či šedé barvě. 


Skvělým vystavovatelem, na kterého jsem narazila v prvním patře byla značka EMBLEMM, která nabízí šátky z francouzského hedvábí a nádherné kožené kabelky. Všechno také vyrobeno u nás v České Republice. Kabelky mě zaujaly kvalitním zpracováním a jejich velikostí (tak akorát na všechny důležité věci, ale pořád to není obrovská taška. Velikost, která se podle mě dost špatně shání.) Emblemm je možno koupit v A+G Galerii na Floře a brzy i online ve vlastním e-shopu.




Zamilovala jsem se do éterických košilek od Terezy Švolíkové. Zrovna na ně krásně svítilo sluníčko, což bohužel způsobilo to, že se nedaly pořádně vyfotit. Doporučuju podívat se na její tumblr, kde je vše krásně nafoceno nebo mrknout na tuhle instagram fotku od Minty Finty holek.



Co dál? Šperky od Lucie Zemanové byly jako z jiného světa. Kolekce inspirovaná vavříny mě dostala svou jednoduchostí a zároveň propracovaností jednotlivých lístečků a záhybů. Líbil se mi hlavně vavřínový prsten ve stříbrné variantě. Bavily mě taky vázy od značky Penocze, originální porcelánové vypínače Mulier, klobouky od Tonak nebo deky od značky Široko

Byli jste se podívat na Czech design weeku? Moc by mě zajímalo, co se tam líbilo/nelíbilo vám.


18.09.16

SUNDAY TALKS: 24 hodin v Berlíně

Úterý minulý týden. Ráno. Jedu na nádraží a cestou přemýšlím, jestli jsem to s kufrem nepřehnala. Na jednu noc. Ale pravda je, že můj mini kufřík je skladný. A už je v podstatě jedno, jestli člověk jede na tři dny nebo jen na dva, protože to množství věcí, co potřebuje je potom už skoro stejné. No ne?

Na hlaváku mám sraz s Barb, Terkou a na nástupišti potom s Hankou a s Jirkou. A taky s T-Mobile! Společně jedeme na naše malé dobrodružství do Berlína - koncert Red Hot Chili Peppers v klubu Kraftwerk.

Po příjezdu se rychle ubytujeme v hotelu a skoro běžíme na obědovečeři, jak velký máme hlad (spoléhali jsme na jídelní vůz ve vlaku a nečekali, že to bude taková katastrofa). Z Vapiana (klasika, když nevíš kam na jídlo, nemáš čas a chceš něco fakt dobrýho) jedeme Ubahnem už ke klubu. Kraftwerk je osvícen krásně magentově, děláme pár fotek a těšíme se na koncert. Redhoti začnou přesně v 20.00 a nešetří nás, na úvod zahrajou skvělou Can´t stop a v podobném hitovém duchu je laděn celý koncert. Z kapely srší energie a nadšení. Celý koncert je natáčen (a rovnou streamován) na 360 stupňovou kameru a tak nám nad hlavou lítá koule, která to celé snímá.

Z koncertu odcházíme nabití energií z podia a se skvělou náladou si ještě na chvíli sedáme na drink (maté s vodkou pls), abychom za chvíli jeli zpátky do hotelu a tam umřeli únavou.

Druhý den ještě zbývá pár hodin na nakupování (v Other stories nakupuju klasicky kosmetiku s vůní Marockého čaje, mám toho doma už hromadu a pořád nemám dost) a kávu. Sedáme si do Kaffeemitte, objednáme si snad všechny druhy sendvičů a dortíků. Před hodováním se to samozřejmě musí všechno vyfotit, tímto děkuji taky Terce za kávičkovou fotku níže :).

Cestou zpět ve vlaku už jen odpočíváme (a předčítáme si z Newsweeku, věděli jste, že jeden doktor vymyslel postup, jak transplantovat celou hlavu?!) a rekapitulujeme náš rychlý výlet.

Díky, že jste mě vzali s sebou!*







19.08.16

Movies

CAFE SOCIETY

Jako velká fanynka filmů Woodyho Allena začnu jeho novinkou. Cafe Society je roztomilý film z prostředí Hollywoodu a nablýskaných klubů v New Yorku. Hlavních rolí se zhostili mí oblíbení herci - roztěkaný Jesse Eisenberg, který odcestuje do Hollywoodu, aby tam pracoval jako asistent svého strýce a téměř okamžitě se zamiloval do milé Vonnie (nejkrásnější Kristen Stewart), která jeho city opětuje, ale jeho nabídku k sňatku kvůli jinému muži odmítá. Bobby (Jesse) se vrací do New Yorku, kde společně se svým bratrem provozuje noční klub a taky se stihne oženit za nádhernou Veronicu (Blake Lively). Jeho se zdá perfektní jen do té chvíle, kdy jeho klub navštíví Vonnie.

Kromě vtipného příběhu se můžete těšit i na krásné kostýmy a typickou hudbu z Allenových filmů a pár chudáků zalitých v betonu.




KOLONIE

Filmy podle pravdivých událostí mě vždy zasáhnou více. Bylo tomu tak i v případě Kolonie, příběhu o mladém páru uvězněnému v Chilské kolonii Dignidad, kam odstraňovali a mučili ty, kteří byli proti Pinochetově vládě. 
Moc se mi líbilo herecké obsazení, Emma Watson je velmi přesvědčivá, stejně jako Daniel Bruhl (kterého jsem zatím viděla jen ve dvou filmech a v obou ho teda pořádně zřídili. Tím druhým byli Rivalové). Vůbec si nepamatuju, jestli v tom filmu hrála nějaká hudba, jak to bylo napínavé :).



TOHLE JE NÁŠ SVĚT

Captain Fantastic v originále. Film o neobyčejné rodině, kterou v přírodě vychovává svérázný otec (Viggo Mortensen) byl velmi úspěšný na festivalu v Karlových Varech a nakonec se dostal i do kin. V prvních minutách filmu jsem měla chuť odejít, ale jsem ráda, že jsem nakonec zůstala. Dvouhodinový vhled do velmi uzavřené rodiny, která se díky okolnostem musí vydat na cestu do civilizace a setkat se s úskalími, na která nejsou povětšinou připraveni.




Moje poslední návštěva kina byla ve Světozoru na film Humr. Viděli jste? Co si o tom myslíte? Já byla hrozně zvědavá, ale nakonec se mi ten film vůbec nelíbil, bylo tam příliš mnoho násilí (a smrti zvířat, kterou ve filmech snáším obvzlášť špatně), bylo to dlouhé a ze smyčcového doprovodu, který se tam objevoval ve velkém množství scén mi nebylo dobře. Abych nebyla úplně negativní, dvojice Colin Farrell a Rachel Weisz to opravdu skvěle zahrála. 

Jaký film zaujal v poslední době vás? Ráda se nechám inspirovat.


04.08.16

Budavýlet

Do Budapešti jsem se ani nestihla začít těšit, jak jsme to všechno narychlo s Markétkou vymyslely. Vydaly jsme se v pátek ráno vlakem z Prahy. Sedmihodinová cesta uběhla jako nic, měly jsme svačinky, pitíčka a průvodce po Budapešti, kterým jsme se pročítaly a podle mapy vymýšlely trasy, kudy a kam půjdeme (ve zkratce VŠUDE).
Naše airbnb jsme našly tak rychle, jako bychom tam už snad někdy bydlely. Honem jsme se převlékly do letních šatiček (bylo tam nádherné počasí) a vydaly se prozkoumávat část kolem našeho bydlení - Hrad, Rybářskou baštu, Muzeum a pak na další kopec na Citadelu a Sochu svobody. Nahoru, dolů. Takhle uchozená jsem nebyla od výletu do Kodaně. Šly jsme i okolo Géllertových lázní a rozhodly , že tam rozhodně musíme.


Vydaly jsme se tam hned druhý den odpoledne a musím říct, že jsme byly nadšené. Venkovní termální bazén, sauna, plavecký bazén, lehátka. Uvnitř pak plavecký bazén (pouze v koupacích čepicích) a čtyři termální. Co ale bylo pro mě hlavní - interiér. Krásné secesní prostory, barevné dlaždičky a sochy. Koupaly jsme se tam pěkných pár hodin a rozhodly se, že musíme vidět i další slavné lázně - Széchenyiho. 


Ve Széchenyiho lázních jsme strávily skoro celou neděli a bylo to tak skvělý, že mě ani nenapadlo vytáhnout mobil a něco fotit :). Pro představu, jak to tam vypadá -  tady. Tyto lázně byly o hodně větší, však ne tak honosné. Vniřních bazénů bylo 15 a také tam bylo asi 5 saun (nejvíc mě bavila infra sauna, kde mi svítily plavky, lol).


Vyfoceno na Rybářské baště hned první den. To jsem ještě netušila kolik kilometrů mám ještě před sebou :). Na sobě mám šaty od Hany Frišonsové a kabelku z Other stories.
Nahoře byl opravdu krásný výhled na Dunaj a okolní stavby. Zvláštní bylo, že hned vedle Rybářské bašty byl hotel Hilton (a Starbucks v něm.. trochu jako u nás na Pražském hradě).


Tento výhled od Citadely byl fenomenální. Most svobody je toto léto uzavřen pro provoz aut/tramvají a tak se tam konají pikniky přímo uprostřed silnice, všichni popíjejí, fotí se a užívají si výhled na řeku.

Na Kossuth Lajos tér (náměstí) u Parlamentu jsem si udělala menší photoshoot. Jmenuju se totiž stejně, takže u každého nápisu, sochy či cedulky jsem se musela vyfotit (ve dne v noci očividně). Na této temné fotce mám na sobě své oblíbené šaty z Monki.


Spousta lidí nám radila, ať si zajdeme do Szimpla baru. Večer jsme to bohužel nestihly, ale aspoň jsme si zašly do jejich kavárny na ranní kávu. Neberou tam karty, tak jsme s kamarádkou sesypaly všechny naše drobné forinty dohromady a vyšlo nám to přesně na dvě ledové latté (fancy, já vím).


Tohle jezírko plné lodiček bylo kousek od Széchenyi lázní, Myslím, že kdybychom se nechystaly tam, tak si jedno autíčko pronajmeme :D. 

Byli jste v Budapešti? Jak se Vám líbilo? Mně OHROMNĚ. Brzy chci vyrazit znovu, zajít do jiných lázní a nacpat si zase břicho zmrzlinou ve tvaru růže.






15.06.16

Víkend v Kodani a návštěva Malmö



Kodaň mě vždy lákala. Módní město na severu Evropy s pověstí centra designu a moderní architektury. Když jsem objevila vcelku levné letenky (od Norwegian), bylo o destinaci příštího výletu jasno - bude to výlet na sever! Jak jsem se tam měla a jak jsem se vůbec připravovala na cestu? 
Kodaňský přístav Nyhavn
Pohled z lodi.

Prvním krokem bylo vybrat ubytování. Po rychlém prolétnutí booking.com bylo jasné, že hotel si rezervovat nebudeme. Ceny za průměrný hotel/hostel se rovnají cenám za krásný čtyř či pětihvězdičkový hotel v centru Prahy. Vybrala jsem tedy krásný byt na Airbnb v hip čtvrti Norrebro, nedaleko centra za ani ne 100 EUR na noc. 
Po příletu do Kodaně stačilo nasednout na metro, které je hned na letišti (bez řidiče, a já jako správná turistka jsem si sedla úplně dopředu), přesednout na autobus (a zeptat se ochotného pana řidiče, jestli je to správný směr) a dojít podle offline mapy do vybraného bytu.




Ubytované jsme byly přímo v tomto bytě. Bylo tam moc hezky (boží dřevěné podlahy), vypadá to ale že hostitelé mají zatím pronájem uzavřen. Co mě trochu děsilo byl fakt, že v Kodani ve spoustě bytů je sprcha umístěna například nad toaletou nebo nad umyvadlem (sprchové kouty nebo dokonce vany se tam asi moc nenosí, neví někdo proč?) nebo dokonce ve sklepě mimo byt! My jsme to docela vyhrály (my = já a máma, každý rok jezdíme v květnu na společný narozeninový výlet, miluju tuhle tradici. Loni jsme byly v Krakově.) a měly sprchu nad umyvadlem. Zpočátku jsem měla obavy, ale během těch čtyř dnů jsem si zvykla (a zároveň jsem vzpomínala na náš byt v Praze, kde máme dvě koupelny a já dokonce svou vlastní se sprchovým koutem :).


Royal playhouse a vodní taxi.





















Co v Kodani vidět? Samozřejmostí je Malá mořská víla, tu jsem ale viděla jen z lodi a myslím, že to docela stačilo :). Asi hodinová vyjížďka lodí na moře a místní kanály byla skvělým zážitkem. Vyjeli jsme z přístavu Nyhavn a objeli všechny zajímavosti viditelné z vody. Zaujalo mě kodaňské divadlo postavené na vodě nebo Státní Opera, kterou Dánsko dostalo jako dar od jedné z největších dánských společností Maersk. Měli jsme štěstí také vidět loď patřící královské rodině, kterou dánská Královna jezdí i na státní návštěvy. 


Podívaly jsme se taky do krásné botanické zahrady s impozantním skleníkem (ve kterém jsem vydržela přibližně tři minuty, to dusné klima mi nedělalo dobře) a jezírkem s želvičkami. Nevynechaly jsme ani královské zahrady ani nákupní ulici Stroget. Zábavní park Tivoli jsme obhlídly pouze zvenku, kolotoče a podobné atrakce nás nelákaly.


Bývalé byty pro námořnictvo, dnes luxusní bydlení.

Co mi bralo dech byla místní architektura. Jak starší domy (Kostel, kde můžete vyjít po bočních schodech až nahoru na věž? Wow.), tak hlavně nové stavby. No a potom taky občané Kodaně. Moc ráda pozoruju lidi a v Kodani jsem se opravdu vyřádila. Tolik stylových mužů a žen na jednom místě. Občas jsem se mezi nimi opravdu cítila jako upocená turistka ověšená taškami a foťákem, zatímco kolem mně projela na kole krásná dánka s perfektními vlasy a dokonalým outfitem. Hned jsem se tam zařekla, že až přijedu zpátky do Prahy, tak budu taky takhle chic a dokonalá (hahaha). 

Královská loď
Jo a kolo. Jezdí tam na něm fakt každý. Cyklostezky jsou všude podél silnic a město je dokonale rovné, takže podmínky pro cyklisty jsou dokonalé. Vzpomínala jsem na to, jak jsem se snažila jezdit po Praze na oldschool růžovém kole (s košíčkem a růžovou kytkou vepředu) a jak jsem to po roce a půl vzdala, protože jsem se občas bála o svůj vlastní život (a když jsem si náhodou dovolila jet po chodníku, tak se hned zjevil policista, co mě chtěl pokutovat). Tady nebylo nezvyklé vidět slečnu, jak jede ráno na kole v šatech do práce a na červeném semaforu ještě upíjí kávu z termohrnečku.



Turistický outfit (a Moss Copenhagen top) a za mnou Státní opera.
Botanická zahrada
V Kodani jsme byly čtyři noci a tak nás napadlo se na jeden den vytratit někam na menší výlet. Nakonec to padlo na švédské Malmo, kam se dá dojet vlakem z letiště přes Oresundský most. Jedna cesta stála 110 DKK. Malmo je menší malebné město plné kaváren. Švédové své pauze na kávu říkají "fika" a náramně si ji užívají. Kavárničky byly na každém rohu, což se nám velmi líbilo a samozřejmě jsme jich pár navštívily. Ve Švédsku jsem si také nemohla nechat ujít ochutnání sladkého skořicového šneka (mňam) a návštěvu HáeMka. Místní H&M mělo dokonce sekci drogerie, kde se dala koupit kosmetika například od značky NYX, L´Oreal a dalších. 
Dominantou Malmo je budova Turning Torso, kterou můžete vidět již z vlaku při příjezdu do města. V Malmo jsme měly krásné slunné počasí, tak jsme navštívily také krásný park s jezerem plným labutí a racků.

Malmo


Samozřejmě jsem neodolala a během pobytu jsem si pořídila pár věcí. Snažila jsem se být "lokální", takže jsem v mém šatníku přivítala top od značky Moss Copenhagen (maminka si tam taky nakoupila), náušnice a tělový olej z &Other stories, knížku The life-changing magic of not giving a fuck v Urban Outfiters (tu jsem sháněla už u nás a nikde ji neměli) a ve švédsku jsem sehnala šampon od místní značky Sachajuan. Je modrý, je na objem a je skvělý.



Spoustu fotek z výletu najdete taky na mém instagramu, kde jsem dost aktivní, stejně jako na snapchatu, tam mě můžete najít pod nickem katieinblack.

Byli jste někdy v Kodani? Zajímalo by mě, jestli ano, tak co se Vám tam líbilo a co jste tam měli dobrého. A taky jak jste snášeli jejich vysoké ceny potravin (a vyšší ceny obecně). Já radši nic nepřepočítávala, jinak bych si asi nedala ani kafe (a to bych o dost přišla, to z Coffee Collective bylo výborné).

Taky díky všem, kdo došli až na konec mého psaní, jste super!