17.10.14

Meda Mládková: Můj úžasný život


Když jsem na twitteru zjistila, že se připravuje kniha o Medě Mládkové, byla jsem nadšená. Medu obdivuji od doby, kdy jsem psala diplomovou práci, která se zajímala o Františka Kupku, a moc jsem se těšila, až si přečtu více o jejím životě. 
Životopis popisuje důležité události jejího života, kdy po dokončení rodinné školy odchází tančit do Litvy, poté do Vídně, odkud se přestěhuje do Ženevy, kde studuje překladatelství a později ekonomii a politické vědy na Ženevské univerzitě.
V roce 1948 se po nástupu komunismu odmítla vrátit do Československa a začíná se podílet na vydávání exilového časopisu Skutečnost  a v roce 1952 zakládá vlastní nakladatelství Edition Sokolova. O pár let později se seznámí se svým budoucím mužem Janem Mládkem a také s malířem Františkem Kupkou, kterého až do jeho smrti pravidelně navštěvovala. 
Po smrti Františka Kupky si dala za cíl seznámit jeho dílo se světem a uspořádat mu výjimečnou výstavu. Bez její pomoci by jistě nebyl tak známým a uznávaným jako je dnes. Meda Mládková se se svým mužem přestěhovala do Washingtonu a stala se sběratelkou umění českých nonkonformních umělců a skupuje jejich díla do své soukromé sbírky. 
V roce 1999 po velkých bojích získává budovu Sovových mlýnů v Praze na Kampě, kde zakládá Museum Kampa. Museum vystavuje sbírku, kterou za svůj život vytvořila, nejvýznamnější část tvoří díla Františka Kupky. 
Meda se v životě potkala s velkým množstvím významných osobností, jak umělců, tak i například politiků. Spoustu z nich svým jednáním velmi ovlivnila, v šedesátých letech usilovala také o stipendium do USA pro Václava Havla. 
V současné době Meda Mládková usiluje o získání Werichova domu a stále s energií připravuje nové expozice pro Museum Kampa.


15.10.14

Beauty Oils


Miluju kosmetické oleje. V současné době používám tyto čtyři.

Matrix Exquisite Oil pro jemné vlasy. Dávám jej na suché vlasy před spaním, když vím, že si je druhý den ráno budu mýt. Vlasy vyživuje, zpevňuje a krásně voní. (Koupila jsem ho na parfums.cz)

Bio Argan revival Saloos olej na obličej. Nádherně voní. Hydratuje a regeneruje pokožku. Dávám jednu až dvě kapky na obličej přibližně dvakrát týdně večer. (Prodávají běžně v drogériích, můj je z DM.)

Balm Balm sérum z šípkové růže. Hydratační olej pro obličej a krk. Funguje skvěle, jen mi nevyhovuje jeho vůně, takže tento olej nepoužívám tak často, jak bych chtěla. (Objednáno z feelunique.com)

Arganový olej s vůní růže. Z Maroka jsem nemohla odjet bez výrobků z Arganu. Tento olej jsem si zamilovala, je univerzální, takže se dá použít jak na tělo, obličej i vlasy. Stačí malinká kapička a provoní a hydratuje celé tělo! S arganovým olejem jsem si také v Maroku koupila balzám na rty s vůní vanilky a je to asi nejlepší balzám, který jsem kdy vyzkoušela (skutečně přemýšlím nad tím, že je lepší než Reve de Miel od Nuxe!). 

Používáte oleje? Jaký mám vyzkoušet příště? :)

ENG
I just fell in love with oils! These days I´m into this fantastic four.

Matrix Exquisite Oil for fine hair. I use it on dried hair before I´m off to bed when I know I´m going to wash the hair next morning. It´s nourishing and firming and the smell is just amazing. (I bought that one on parfums.cz)

Bio Argan revival Saloos face oil. It smells delicious. The oil hydrates and regenerates the skin. I regularly use one or two drops on my face two times a week. (You can buy that one on drugstores.)

Balm Balm Rosehip serum. This is hydrating oil for face and neck. It works perfetly, the only bummer is the smell! I can´t really stand it so I rarely use the oil... (I have ordered it from feelunique.com)

Argan oil with rose scent. I couldn´t leave Morroco without something made from Argan. This oil is versatile, you can use it for face, body and hair too.  Just one or two teardrops and your body is superhydrated and smelling divine. I also bought lip balm with argan oil in Morroco and I guess that´s the best lip balm I´ve ever tried. (I also think about it is really better then Reve de miel by Nuxe!)

Do you use beauty oils? Which one should I try next? 

13.10.14

#Girlboss


Jednoho dne v srpnu jsem se procházela anglickou sekcí v knihkupectví, když jsem narazila na knihu v růžové barvě s krásnou ženou na přebalu. Už z dálky jsem věděla, že s ní půjdu domů. Životopisná kniha zakladatelky online obchodu Nasty Gal Sophie Amoruso je motivujícím čtením pro všechny, kteří (které) chtějí dosáhnout svých vytyčených cílů.
Sophia ušla dlouhou cestu od prodávání vintage oblečení na ebay až po založení vlastního úspěšného internetového obchodu, jehož je teď CEO a pod sebou má spoustu zaměstnanců. Z dívky, která začala pracovat jen proto, aby měla zdravotní pojištění, která běžně kradla v obchodech, se stala úspěšná podnikatelka. Jak toho dosáhla? Cit pro detail, styling i štěstí na přátele, to vše Sophii pomohlo aby se stala tím, čím je teď. 
Kdo je podle Sophie GIRLBOSS? "A #GIRLBOSS is in charge of her own life. She gets what she wants because she works for it." How to work for it? V knize najdete tipy, jak se držet svého plánu a cíle, jak být kreativní, starat se o social media a další. 
Kromě praktických věcí Sophia popisuje historky ze svého života, které občas hraničí (či překračují) se zákonem, ale vždy se v nich najde ponaučení.
Sama jsem knihu četla na dovolené v Maroku a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Díky velkým písmenkům se čte opravdu rychle a tím jak je čtivá ani nebudete chtít přestat. Zatím vyšla pouze v angličtině. 

#GIRLBOSS takes her life seriously without taking herself too seriously. She takes chances and takes responsibility on her own terms. She knows when to throw punches and when to roll with them. When to button up and when to let her freak flag fly.