02.01.22

SUNDAY TALKS - THE BEST OF 2021

Asi je zbytečné rozepisovat se o tom, jak ten poslední rok strašně rychle utekl a že rok 2022 snad nebude 2020-too
Dnes jsem tu jen s rychlým přehledem, co mě nejvíce bavilo v kultuře.

Chybí mi v přehledu výstava - letos jsem galeriím a muzejím moc nedala, předsevzetím na nový rok tedy bude navštěvovat více výstavy a podobné akce. Ježíšek to asi tušil, když mi nadělil roční vstupenku do DOXu.

Knihy. S knížkama to letos bylo takové, že jsem sice stihla přečíst svůj limit 40 knih za rok, ale zároveň jsem hodně knih rozečetla a pak buď odložila nebo jsem je prolistovala až do konce, ale nečetla jsem je celé. To byly hlavně knížky jako Atomové návyky, Cirkadiánní rytmus a podobné populárně naučné.

Co mě tedy nejvíce bavilo?

Devotion od Patti Smith. Všechno od Patti Smith ke čtení doporučuju. Nejvíce tedy autobiografii Just Kids, ale poslední útlá knížečka Devotion (vyšla i česky) rozhodně stojí za to.

Zuzanin dech od Jakuby Katalpy. Temné čtení s ještě temnějším koncem. Potřebuju od ní přečíst vše.

Sága jednoho století od Carmen Korn je taková něměcká Ferrante. Trilogie popisuje přátelství čtyř žen během jednoho století v Hamburku. Postavy prochází reálnými německými dějinami a všechny jsou tak dobře vykreslené, že i přestože je jich hodně, tak je lze narozdíl od postav Eleny Ferrante dobře rozlišit.

Hudba. Vyšla deska od Kings of Convenience - Peace or love. Zní to jako staří Kings of Convenience a to je přesně to, co jsem si přála a co se hodí k jakékoliv náladě.

Nejčastěji mi na spotify hrály tyto písničky:


Podcasty. Podcast Taste of Prague - super témata a novinky za uplynulý týden. Každý pátek taky poslouchám Stopáž, abych byla v obraze. Jinak si spíš vybírám jednotlivé díly různých podcastů, podle témat, hostů a nálady.

Ze seriálů jsem letos ráda koukala na Mare z Easttownu na HBO, La casa de papel nebo Mělas to vědět, taky z HBO. Taky mě docela baví Succession, zatím jsem viděla první sérii.

Z méně populárních shows mě moc bavilo Love on the spectrum - reality show o láskách lidí na autistickém spektru na Netflixu. 

Budu ráda za tipy na knížky, podcasty, seriály atd, co bavily Vás :).

30.08.21

SUNDAY TALKS XVI.

Fresh greek bistro Dejvice. Řecké bistro v Dejvicích je skvělým místem pro připomenutí letní dovolené a ochutnání řeckých dobrot. Doporučuju pita chléb s halloumi sýrem a tzatziky.

Glow Up. Tahle reality show jede na Netflixu už třetí sezónu. Miluju DING DONG a jednotlivé tematické úkoly. Třetí série mě opět inspirovala k tomu, abych se ráno trochu více věnovala líčení a vyzkoušela něco nového. 

Nový single od Pinegrove Orange.

 

Film Zátopek se mi moc líbil. Nedávno jsme poslouchali audioknihu Emil Běžec, kde jsem se o Zátopkovi dozvěděla spoustu nových informací a ten film mi pak celý obrázek o Emilovi složil dohromady. Václav Neužil je jako Emil Zátopek skvělý. Viděli jste už?

Vinted curated: Arket čelenka, šaty Self Portrait a skvělá vesta Ganni.

22.08.21

VÍKEND VE STOCKHOLMU

Už dlouho mě lákalo navštívit Stockholm a když se nám podařilo objevit nabídku výhodných letenek, rozhodnutí bylo jasné.

Jak tam: Letěli jsme s RyanAir na letiště Skavsta. To je od Stockholmu vzdálené asi 100 Km, z letiště jezdí pravidelně po každém příletu autobus Flyggbussarna za 200 SEK (500 Kč) za jednu cestu. Cesta trvá cca 80 minut.

Kde bydlet: Nechala jsem se inspirovat kamarádkou Bárb, která nám doporučila Blique by Nobis Hotel. Je to designový hotel s mladým personálem s přátelským přístupem. Co je na tomto hotelu úplně top - snídaně. Bufet nabízí snad všechno, co Vás napadne, včetně uzeného lososa a stanici na výrobu waflí.

Co jíst: Chtěli jsme vyzkoušet švédská jídla, ale nebylo jednoduché najít nějakou restauraci, kde by byly v nabídce. Nejčastěji jsme narazili na italské restaurace, pizzu tam úplně milují. Ze švédských specialit mají téměř všude kuličky - kottbullar. V pekárnách (bageri) narazíte na různé varianty skořicových šneků (kanelbullar), měla jsem třeba borůvkový (blabar) a ten byl výtečný.

Líbilo se nám v Robin Delselius bageri, kde měli výborné skořicové šneky, v místní kavárně Fabrique, v obchodě/restauraci Urban Deli. Líbil se nám také koncept Brod and Salt, ten jsme ale nestihli navštívit.

Švédové žijí kávou, přestávce na kávu a něco sladkého říkají FIKA a je to pro ně důležitá část dne. S touhle filozofiíí souzním :). 



Co vidět: Staré město a jeho okolí (Gamla stan). Radnici a procházku kolem vody u radnice. Park a kavárničky v okolí Katarina-Sofia (přišlo mi to jako taková místní Krymská). Ostrov Djurgarden a jeho muzea - Vasa Museum nebo třeba Nordisk Museet. Fotografiska muzeum. Stanice metra - my jsme stihli jen stanici Stadion, byla okouzlující. Jen se tak procházet a nasávat atmosféru.



Co koupit: Poprvé jsem někam cestovala jen s batůžkem, tudíž mé možnosti nákupu suvenýrů z cest byly omezené. Podařilo se mi ale pár maličkostí do batůžku nacpat - místní gumové bonbony (ty Švédové fakt milují), čaj z čajového obchodu Paloma, dřevěný nůž na máslo z Nordisk museet a malého dřevěného koníka.


Co se mi nelíbilo: Koloběžky všude. Pokud Vám přijde, že je v Praze hodně elektrických koloběžek, to jste ještě nebyli ve Stockholmu. Všude na chodnících je jich plno, zelené, stříbrné, růžové... a místní je hojně využívají.

Byli jste ve Švédsku? A jak se Vám tam líbilo? Ráda si přečtu tipy na další místa k navštívení.