02.01.22

SUNDAY TALKS - THE BEST OF 2021

Asi je zbytečné rozepisovat se o tom, jak ten poslední rok strašně rychle utekl a že rok 2022 snad nebude 2020-too
Dnes jsem tu jen s rychlým přehledem, co mě nejvíce bavilo v kultuře.

Chybí mi v přehledu výstava - letos jsem galeriím a muzejím moc nedala, předsevzetím na nový rok tedy bude navštěvovat více výstavy a podobné akce. Ježíšek to asi tušil, když mi nadělil roční vstupenku do DOXu.

Knihy. S knížkama to letos bylo takové, že jsem sice stihla přečíst svůj limit 40 knih za rok, ale zároveň jsem hodně knih rozečetla a pak buď odložila nebo jsem je prolistovala až do konce, ale nečetla jsem je celé. To byly hlavně knížky jako Atomové návyky, Cirkadiánní rytmus a podobné populárně naučné.

Co mě tedy nejvíce bavilo?

Devotion od Patti Smith. Všechno od Patti Smith ke čtení doporučuju. Nejvíce tedy autobiografii Just Kids, ale poslední útlá knížečka Devotion (vyšla i česky) rozhodně stojí za to.

Zuzanin dech od Jakuby Katalpy. Temné čtení s ještě temnějším koncem. Potřebuju od ní přečíst vše.

Sága jednoho století od Carmen Korn je taková něměcká Ferrante. Trilogie popisuje přátelství čtyř žen během jednoho století v Hamburku. Postavy prochází reálnými německými dějinami a všechny jsou tak dobře vykreslené, že i přestože je jich hodně, tak je lze narozdíl od postav Eleny Ferrante dobře rozlišit.

Hudba. Vyšla deska od Kings of Convenience - Peace or love. Zní to jako staří Kings of Convenience a to je přesně to, co jsem si přála a co se hodí k jakékoliv náladě.

Nejčastěji mi na spotify hrály tyto písničky:


Podcasty. Podcast Taste of Prague - super témata a novinky za uplynulý týden. Každý pátek taky poslouchám Stopáž, abych byla v obraze. Jinak si spíš vybírám jednotlivé díly různých podcastů, podle témat, hostů a nálady.

Ze seriálů jsem letos ráda koukala na Mare z Easttownu na HBO, La casa de papel nebo Mělas to vědět, taky z HBO. Taky mě docela baví Succession, zatím jsem viděla první sérii.

Z méně populárních shows mě moc bavilo Love on the spectrum - reality show o láskách lidí na autistickém spektru na Netflixu. 

Budu ráda za tipy na knížky, podcasty, seriály atd, co bavily Vás :).