30.08.21

SUNDAY TALKS XVI.

Fresh greek bistro Dejvice. Řecké bistro v Dejvicích je skvělým místem pro připomenutí letní dovolené a ochutnání řeckých dobrot. Doporučuju pita chléb s halloumi sýrem a tzatziky.

Glow Up. Tahle reality show jede na Netflixu už třetí sezónu. Miluju DING DONG a jednotlivé tematické úkoly. Třetí série mě opět inspirovala k tomu, abych se ráno trochu více věnovala líčení a vyzkoušela něco nového. 

Nový single od Pinegrove Orange.

 

Film Zátopek se mi moc líbil. Nedávno jsme poslouchali audioknihu Emil Běžec, kde jsem se o Zátopkovi dozvěděla spoustu nových informací a ten film mi pak celý obrázek o Emilovi složil dohromady. Václav Neužil je jako Emil Zátopek skvělý. Viděli jste už?

Vinted curated: Arket čelenka, šaty Self Portrait a skvělá vesta Ganni.

22.08.21

VÍKEND VE STOCKHOLMU

Už dlouho mě lákalo navštívit Stockholm a když se nám podařilo objevit nabídku výhodných letenek, rozhodnutí bylo jasné.

Jak tam: Letěli jsme s RyanAir na letiště Skavsta. To je od Stockholmu vzdálené asi 100 Km, z letiště jezdí pravidelně po každém příletu autobus Flyggbussarna za 200 SEK (500 Kč) za jednu cestu. Cesta trvá cca 80 minut.

Kde bydlet: Nechala jsem se inspirovat kamarádkou Bárb, která nám doporučila Blique by Nobis Hotel. Je to designový hotel s mladým personálem s přátelským přístupem. Co je na tomto hotelu úplně top - snídaně. Bufet nabízí snad všechno, co Vás napadne, včetně uzeného lososa a stanici na výrobu waflí.

Co jíst: Chtěli jsme vyzkoušet švédská jídla, ale nebylo jednoduché najít nějakou restauraci, kde by byly v nabídce. Nejčastěji jsme narazili na italské restaurace, pizzu tam úplně milují. Ze švédských specialit mají téměř všude kuličky - kottbullar. V pekárnách (bageri) narazíte na různé varianty skořicových šneků (kanelbullar), měla jsem třeba borůvkový (blabar) a ten byl výtečný.

Líbilo se nám v Robin Delselius bageri, kde měli výborné skořicové šneky, v místní kavárně Fabrique, v obchodě/restauraci Urban Deli. Líbil se nám také koncept Brod and Salt, ten jsme ale nestihli navštívit.

Švédové žijí kávou, přestávce na kávu a něco sladkého říkají FIKA a je to pro ně důležitá část dne. S touhle filozofiíí souzním :). 



Co vidět: Staré město a jeho okolí (Gamla stan). Radnici a procházku kolem vody u radnice. Park a kavárničky v okolí Katarina-Sofia (přišlo mi to jako taková místní Krymská). Ostrov Djurgarden a jeho muzea - Vasa Museum nebo třeba Nordisk Museet. Fotografiska muzeum. Stanice metra - my jsme stihli jen stanici Stadion, byla okouzlující. Jen se tak procházet a nasávat atmosféru.



Co koupit: Poprvé jsem někam cestovala jen s batůžkem, tudíž mé možnosti nákupu suvenýrů z cest byly omezené. Podařilo se mi ale pár maličkostí do batůžku nacpat - místní gumové bonbony (ty Švédové fakt milují), čaj z čajového obchodu Paloma, dřevěný nůž na máslo z Nordisk museet a malého dřevěného koníka.


Co se mi nelíbilo: Koloběžky všude. Pokud Vám přijde, že je v Praze hodně elektrických koloběžek, to jste ještě nebyli ve Stockholmu. Všude na chodnících je jich plno, zelené, stříbrné, růžové... a místní je hojně využívají.

Byli jste ve Švédsku? A jak se Vám tam líbilo? Ráda si přečtu tipy na další místa k navštívení.

08.08.21

SUNDAY TALKS XV.

Poslední díl podcastu Hlas Heroine s Lindou Bartošovou o nevhodných poznámkách na pracovišti.

Podcast Píárko se stylistou Patrikem Florianem. O tom, jak funguje práce stylisty v ČR, bylo to pro mě fascinující poslouchání.

Kromě nové desky Billie Eilish Happier than ever jsem se vrátila k desce Collapsed in sunbeams od Arlo Parks.

  

Seriál New Pope na HBO mě zpočátku moc nelákal, nakonec mě to ale chytlo a do Johna Malkoviche jsem úplně zamilovaná. A do úvodní písně taky.

Vinted curated: zelené &Other stories šaty, kabelka Céline, top od Maje.

Příští víkend budu ve Stockholmu, tak bude mít Sunday talks pauzu, ale pak se tady jistě objeví post s místy, která stojí za to navštívit v hlavním města Švédska. Pokud byste pro mě měli nějaké tipy, co ve Stockholmu vidět, navštívit nebo jíst, dejte mi vědět!

01.08.21

SUNDAY TALKS XIV.

Jsem zpátky z víkendu v Kutné Hoře a okolí a tudíž se dnešní Sunday talks budou točit kolem těchto míst.

V Kutné hoře vždy doporučuji navštívit GASK - nyní tam kromě dlouhodobých výstav Stavy mysli, Alej světců a dalších můžete vidět také scény českého scénografa Josefa Svobody. Skvělý je to i venku, kde jsou vystavené různé prostorové instalace a sochy.

Jak je u mě už asi známo, kromě památek a galerií mě zajímají kavárny, restaurace, vinárny, obchůdky... v Kutné Hoře Vám ráda doporučím kavárnu Kafírnictví, kde jsme seděli v nejútulnějším koutku a hlavně tam měli skvělý drink - Bloody espresso tonic - což je klasický espresso tonic doplněný malinovým pyré. Dokonalost.

Na oběd jsme vyzkoušeli restauraci Čtyři sestry. Menu se tam mění snad denně a co jsme ochutnali, tak bylo výborné. Zmrzlinu jsme si dali v Zmrzlinárně Kutná Hora (měli i pivní) a oříšky jsme nakoupili v Al Andalous.

Ubytovaní jsme byli v Glampingu Malešov jen pár Km od Kutné Hory. Hrozně se mi líbilo, že jsme spali ve stanu, byla tam teplota jako, když je člověk ve stanu, ale zároveň tam byla postel, peřinka a taky koupelna. Od asi 5 ráno pršelo, takže to bylo celé dost romantické. Za vyzkoušení to rozhodně stálo.

Stavili jsme se také v Poděbradech, kde jsme v Galerii Ludvíka Kuby viděli výstavu obrazů Pasty Onera. Vstup je zdarma, takže by byla škoda se tam nepodívat.

V Poděbradech se mi taky moc líbila kavárna Káva Poděbrady a obchůdek Vilémovo pekařství & koloniál, kde jsme nakoupili zásoby dobrot.

Jaký jste měli víkend vy?

25.07.21

SUNDAY TALKS XIII.

Druhá série Českého podsvětí mě opět chytla. Podcast žurnalisty Josefa Klímy a youtubera Adama na téma zločinu v česku po roce 2000. Zatím jsou venku asi tři díly a je to stejně skvělé, ne-li lepší než první série. Poslouchat můžete tady.

V pátek jsem poprvé navštívila Museum skla Portheimka. Společně s Museem Kampa a domem Jana Wericha patří pod nadaci Medy Mládkové. V pátek dopoledne jsem tam byla úplně sama, milá paní kustodka mě tam provedla a k místním dílům mi dala vyčerpávající výklad.


Každé úterý, předtím než jdu na cvičení na Jiřího z Poděbrad, stavím se do Kro coffee pro chleba. Mají tam ten nejlepší žitný chleba a semínkový chleba a celozrnný kváskový. Vlastně všechny, co jsem tam kdy koupila, tak byly úplně skvělé. 

Na Netflixu jsme dokoukali seriál On becoming a god in central Florida se skvělou Kirsten Dunst v hlavní roli. Příběh se točí okolo podvodného scam systému FAM, který svým členům zařídí bohatství. Až na to, že spíš ne.

TIP na malý výlet z Prahy - vlakem z Hlavního nádraží do Černošic, projít se na vyhlídku, lehnout si k Berounce a pak si dát výbornou pizzu v Pizza Metro.

Vinted curated tady chvíli nebylo. Dnes bílé tričko s nápisem Love society od Ganni. Džínová sukýnka Bimba y Lola. Sandálky Gucci.

18.07.21

SUNDAY TALKS XII.

Rupauls Drag Race All stars 6. Miluju koukat na Drag Race, nejvíc mě v poslední době bavila 2. řada britské verze. Teď jsou na Netflixu každý týden nové díly šesté řady All stars - jsou tam tak kontroverzní drag queens, co mě štvou, že se prostě musím dívat. Máte nějakou favoritku?

Muž bez jazyka od Matěje Dadáka. Další kniha od českého autora, kterou jsem v poslední době přečetla. Četlo se to moc dobře, příběh o spisovateli, který zrovna moc nepíše, o rodinných vztazích, alkoholu a akci obnovení identity.


Po dlouhé době jsme zašli do divadla - tentokrát na letní scénu Studia Dva na Vyšehrad. Viděli jsme muzikál Starci na chmelu a musím říct, že takhle venku s vínem v ruce to byla ideální podívaná.

Písnička Mech od Ventolina. Žádný spěch. Můj letní hit ještě společně s italskou hitovkou Mille.

Francouzský trh na Kampě - dnes máte ještě poslední příležitost zajít si na Kampu na francouzský trh. Je to jedna z mých nejoblíbenějších akcí v roce. Prodává se tam velká spousta vína, cremante, mušle, ústřice a hlavně nekonečně druhů sýra, které si necháte nakrájet na prkýnko a pak už jen ochutnáváte. Jestli takhle nevypadá nebe, tak nevím.

Podcast Taste of Prague o Guilty pleasures. Já bych za sebe z jídla přidala - slané brambůrky polité tabascem. Miluju to. Jaké máte guilty pleasures vy?

11.07.21

PRODLOUŽENÝ VÍKEND V JIŽNÍCH ČECHÁCH

Na červencový prodloužený víkend jsme si naplánovali výlet do Jižních Čech.

Jako základnu nám přišlo strategické zvolit České Budějovice - pro naše cíle byly přibližně uprostřed, ubytování se tam dá najít za dobrou cenu a večer se tam dá velmi dobře zabavit.

České Budějovice. Tam jsme tedy přespávali a večer trávili čas. Líbilo se nám v restauraci pivovaru Solnice, kde jsem kromě dobrého piva ochutnala také mrkvové risotto s kozím sýrem a pečenými rajčaty. Výborné jídlo měli také v restauraci Klika kitchen, kde bylo také super venkovní posezení u vody. Skvělé tacos má paní v okýnku v ulici Krajinská. 


Pokud si chcete dát dobrý drink, velice doporučuju bar Žlutá ponorka. Bar má super atmosféru a velký výběr míchaných drinků.

Měli jsme i tipy na fajn kavárny v ČB, ale nestihli jsme žádnou navštívit. Například Plachý kafé nebo kavárna Datel.

Do Třeboně jsem se hodně těšila... do restaurace :D. Já vím, ale Kapří hranolky v restauraci Šupina a šupinka jsem chtěla vyzkoušet už dlouho. A byly výborné. Na závěr jsem ještě zvládla makový pudink.


Co ještě vidět v Třeboni kromě rybí restaurace? Schwarzenberskou hrobku, rybník Svět a okolí Třeboňského zámku.


Český Krumlov je nyní plný vodáků. Mohla bych stát hodiny u jezu a pozorovat, jak ho kdo zvládne sjet. Navštívili jsme dvě kavárny - Kafe Synagoga a Kolektiv. Na oběd jsme se stavili do Bistra Topinka

Zámek Hluboká je na pohled opravdu nádherný. Nikdy jsem ale nebyla ten typ, co potřebuje jít do zámků a hradů dovnitř, vlastně jsem to nikdy ráda neměla. V Hluboké jsme ale navštívili Jihočeskou galerii, kde je výstava Ruských avantgardistů a zároveň tam zrovna byla vernisáž výstavy českého umělce Lubomíra Typlta. Mohli jsme tak jako jedni z prvních vidět jeho novou výstavu a zároveň potkat i autora.


Cestou z Krumlova jsme se stavili ve vesničce Holašovice, která je členem UNESCO. Upřímně - asi by stačilo místní náves projet dokola v autě a jet dál. Takto jsme zaplatili 60 Kč za parkování, náves si obešli a jeli pryč.

Poslední den jsme navštívili Tábor. Tam je to tak super! Prošli jsme se kolem rybníku Jordán, probádali celé historické centrum a pak jsme dlouho seděli s knížkami v kavárně Jednota, která je zároveň knihkupectvím. Další kafe jsme si pak dali v Kávové zastávce. Nakoupili jsme dárečky v Place store, což je jeden z nejhezčích designových obchodů, co jsem kdy navštívila. 

Máte nějaké další tipy, co vidět a jíst v Jižních Čechách? Už se totiž těším, až se tam vydáme znovu! :)


04.07.21

SUNDAY TALKS XI.

Nová kniha Martina Váši Zůstane to v rodině se mi trefila do noty. Útlá knížka je plná humoru, narážek a vtipných situací, které se hlavnímu hrdinovi - Martinovi, stávají. Pokud jste nečetli jeho prvotinu Dělám si to sám, tak ji také doporučuji (i na cesty jako audioknihu).


The Parisian agency na Netflixu. Francouzská reality o show o rodině z Paříže, která provozuje luxusní realitní kancelář. Krásná podívaná - nádherné domy, byty i zrenovovaný zámek plný umění.

Podcast - Studio N o Britney Spears a jejím opatrovnictví. Jde z toho mráz po zádech.

Hodně random asi bude tip na domácí sirupy značky Vanda. Už jsme jich doma několik vyzkoušeli a nejvíce můžu doporučit kokosový sirup do kávy. Jak do cappuccina, tak i teď v létě do ledové kávy je to geniální.

Vinted curated: sandálky See by Chloé, top Bimba y Lola a humří náušnice Dolce & Gabbana. 

27.06.21

SUNDAY TALKS X.

Na youtube kanále  Architectural digest se objevilo video domu Cary Delevingne. Něco takového jsem asi nikdy neviděla a moc ráda bych přišla na návštěvu. Každý by měl mít doma bazének plný balonků. Doporučuju se podívat.

Seriál Halston na Netflixu sledujeme doma trochu opožděně, ale velmi si to užíváme. Evan McGregor je jedním z mých oblíbených herců a v Halstonovi je geniální. (Pokud byste ho chtěli vidět v dvojroli, doporučuju třetí řadu seriálu Fargo, kde hraje bratry.) Škoda jen, že to má tak málo dílů.

Podcast Černá čísla od Seznam zpráv je taková pohádka pro dospělé - povídání o vzniku úspěšných společností a jejich zakladatelech. Moc se mi líbil díl o Zásilkovně.

Z podcastů se mi taky tento týden líbil podcast Taste of Prague o věcech, které jsou "overrated". Pro mě by to byly taky burgery, koblihy a domácí limonády. Co pro vás?

Místa v Praze, která jsem si teď oblíbila - restaurace Hanoi square ve Štěpánské ulici s výbornou vietnamskou kuchyní a také Kasárny Karlín s příjemným venkovním posezením a levným Aperolem spritz. 

Pokud si občas dáte rádi zmrzlinu, doporučuju příchuť buchtičky se šodó v Créme de la créme.



20.06.21

SUNDAY TALKS IX.

Gastromapa podcast - díl s cukrářem Josefem Maršálkem. Znala jsem ho pouze z Peče celá země (btw. říkal, že už mají dotočenou druhou sérii, ale vysílat se bude až na jaře...), takže jsem vůbec neznala jeho příběh. Josef má rozhled a rozumné názory na spoustu věcí, zkušenosti ze zahraničí a dobrý humor. Jeden z nejlepších rozhovorů, co jsem za poslední týdny slyšela.

Když už jsme u tvorby Lukáše Hejlíka, tak jeho kniha s výlety po ČR - 555 Výlety s Gastromapou je super. Už jsme díky ní byli na rozhledně Bára u Chrudimi. Teď se nám hodně hodí pro plánování prodlouženého víkendu po Jižních Čechách.

Pro ochlazení v tomhle hot počasí doporučuju espresso & tonic. Můžete si ho dát snad ve všech modernějších kavárnách nebo si úplně jednoduše vyrobit svůj doma (stačí nalít espresso do tonicu s ledem).

A ještě jeden tip spojený s jídlem - ricottový koláč podle Taste of Prague. Mají na něj recept ve výberu stories na svém instagramu.


A ještě jeden netflix tip - nová série Workin moms. Miluju humor autorky a jak je to celé dost reálné.

 Vinted curated. Šaty See by Chloé. Loewe košíček. Kabelka Tory Burch.


13.06.21

SUNDAY TALKS VIII.

Kniha Mezi světy Lucie Výborné. Luciiny světy - svět hor a oceánů a svět rádia. Rozhodně nejsem žádný horolezec, nejvýš jsem byla na Sněžce, ale čtení o zdolávání vrcholů celého světa bylo fascinující. Některá popisovaná místa a situace jsem si ani nedovedla představit. Ještě nemám dočteno, trochu si přeju, aby knížka byla obsáhlejší. Najdete v ní také krásné fotografie.

Nová alba Midi lidi - Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád a Heal the world, konečně. Midi lidi nás na začátku června obšťastnili rovnou dvěma alby. Zatím mě nejvíc baví songy - Láska není švédský stůl a Král půjček.

Pokud jste z Valašska a okolí a sháníte originální dort, doporučuju dorty od cukrářky Chytrohlávek peče. Nechala jsem u ní vyrobit dort pro bráchu k narozeninám a výsledkem jsem byla nadšená.


Až navštívíte Litomyšl, nezapomeňte navštívit kavárnu Kafemysl na náměstí. Mají tam výborný espresso & tonic a milou obsluhu. 

Poslední dobou mě baví podcast Love is on the air od Refresher.cz. Probírají zajímavá témata (v posledních týdnech to bylo například znásilnění, ale třeba i instagram, jazyky lásky atd) a v každém druhém podcastu čtou příspěvky od posluchačů, které jsou často dost zajímavé.

06.06.21

SUNDAY TALKS VII.

Z podcastů se mi líbil rozhovor progresivního starosty Trojanovic Jiřího Novotného s Lucií Výbornou. Trojanovice jsou nadeleko mého rodného města a je to tam fakt krásné. Zvonička a restaurace Rekovice jsou krásná místa k návštěvě. (fotky jsou z února 2019)



Kniha Soběstačný od Zuzany Dostálové. Tato kniha z roku 2020 se ke mně dostala až nyní. Anotaci si můžete přečíst zde. Bylo to dost smutné čtení o Štěpánovi, kterému je na začátku příběhu 11 let, rozvedou se mu rodiče, táta se "zblázní" a stane se z něj hipster, zatímco máma je sama a on se bojí, že by se jí mohlo něco stát... přečteno za tři večery na balkóně.

Tenhle článek na Heroine mě zvedl ze židle, protože jsou to přesně ty situace, do kterých se často dostávám. Opravdu se nemusíme usmívat, jen protože tobě by se to líbilo víc.

Taková random věc - (samo)opalovací kapky na obličej z DM drogerie jsou malé kouzlo. Stačí nakapat dvě tři kapky do denního krému a za pár dní vypadá obličej jako by byl na dovolené někde na jihu. A vypadá to přirozeně, don´t worry.

Tenhle dům na Architectural digest. A můžete ho koupit!

Vinted curated: letní šaty See by Chloé, růžová Burberry kabelka, zajímavý &Other stories svetr.

30.05.21

SUNDAY TALKS VI.

Last week in my mind...

Poslední série GIRLS. Při prohlížení nabídky na HBO mi došlo, že jsem neviděla šestou sérii seriálu Girls. Už jsem to napravila a musím říct, že se mi tahle poslední série líbila snad nejvíce ze všech. Plus je tam hodně Adama Drivera. Pokud jste stejně jako já Girls nedokoukali, tak doporučuju jít na to.

Friends reunion. Pro fanoušky Přátel velká věc. Tudíž i pro mě velká věc, moc ráda na ten seriál koukám, když potřebuju zlepšit náladu a taky je to seriál, na který jsme se denně dívaly s mou tehdejší spolubydlící Haninou - čas na který mám samé hezké vzpomínky. Reunion jsem viděla hned první den co vyšel a dopadla jsem asi podobně jako ostatní - chvíli jsem brečela, pak jsem se smála a za chvíli zase brečela. Emotional rollercoaster. Bonusy v podobě Davida Beckhama a Lady Gaga included. Viděli jste?

Nejlepšího skořicového šneka za poslední dobu jsem ochutnala v kavárně Tvoje máma ve Vršovicích.


TIP na výlet. Rozhledna Bára u Chrudimi a okýnko Nové místo ve Slatiňanech. Z rozhledny toho moc vidět nejde, ale sama o sobě je velmi zajímavá. V okolí se pak dá projít po lese a můžete dorazit až k legendárnímu kočičímu hrádku (spoiler alert - žádné kočky tam nebyly).

Pusťte si písničku 95 od kapely Wyfe.

Curated vinted: madeirové Marella kraťasy, černý crop top Edited a pásek od Jimmy Choo.

23.05.21

SUNDAY TALKS V.

Co mě bavilo tento týden?

Tohle video o stylingu černého oblečení od Victorie z IntheFrow jsem přesně potřebovala. Černého oblečení mám hodně a poslední dobou mi přišlo, že mým outfitům *něco* chybí a vypadají nudně. A přitom stačí pár promyšlených zajímavých doplňků.

Speciální vydání Heroine - Prezidentky. Časopis Heroine mám už chvíli předplacený a dost mě baví. Tenhle speciál mě překvapil, vůbec jsem netušila, že vyjde a tím víc jsem byla nadšená tématem vydání. Je to asi jediný časopis, který si ráda přečtu od začátku až do konce.

Kniha Ostré předměty. Nedávno jsme na HBO dokoukali stejnojmenný seriál, ale protože jsem tam měla nějaké nesrovnalosti, půjčila jsem si knihu, abych si ten příběh urovnala. Kniha je dost jiná a jsem zvědavá jaké rozdíly se seriálem tam ještě najdu.



Tipy na podcasty tento týden: Host Lucie Výborné s Přemkem Forejtem z restaurace Entree, Se ségrou o porodu v nemocnici Na Bulovce a poslední Stopáž, kde můžete slyšet na konci i moje jméno :).

Curated vinted: Tento týden jsem našla fakt krásné věci. Tyhle dlouhé vlněné šaty s kašmírem Nanushka. Krémové šaty Isabel Marant. Espadrilky Valentino. Tenisky Chiara Ferragni - tenisky od Chiary jsem si nedávno taky pořídila a chodí se v nich jako na obláčku.

16.05.21

SUNDAY TALKS IV.

Your Power od Billie Eilish je krásná písnička. Proto je hned první na řadě. Pusťte si ji tady

Film Late night na Netflixu mě nalákal obsazením - Mindy Kaling a Emma Thompson jsou skvělé herečky. Komedie o moderátorce noční show, kterou by v jejím pořadu měl vystřídat mladší moderátor. 

Seriál Mare of Easttown na HBO go je novinkou, dají se pustit zatím 4 díly, které mě zaháčkovaly a teď nedočkavě čekám na další. Kate Winslet je jako policistka Mare naprosto skvělá a uvěřitelná, zápletka se pořád víc a víc zamotává. A pokud se vám líbilo Fargo, včera jsem objevila, že je na HBO GO už čtvrtá série.

Podcast Stopáž s kurátorem galerie GASK v Kutné Hoře. V GASKu jsem naposledy byla asi 8 let zpátky, tak si říkám, že je čas tuto krásnou galerii znovu navštívit. V Kutné Hoře potom mám taky tipy na Kafírnictví, Bistro za rohem a Zmrzlinárnu



Dyzajn market se opět konal tento víkend v Holešovicích. Našla jsem pár prodejců, u kterých jsem si buď něco nakoupila nebo to budu mít v plánu v budoucnu. Náušnice od Fiori e colori na mě čekají jako dárek k narozeninám, potom se mi moc líbily látkové gumičky do vlasů od holek ze Sayonee, vzala jsem si jednu na vyzkoušení. Filip nakoupil kapesníčky do obleku od Kolem krku. Moc se mi líbily pohlednice a přáníčka od Printintin a taky kosmetika u Alma Natural Cosmetics. Byli jste se podívat?

Curated vinted. Tentokrát mám zase něco od Isabel Marant, její kousky se tam objevují často a za velmi dobré ceny. Manšestrová bunda ve velikosti S, snové šaty od Ganni a zajímavá bílá kabelka Mango. Dohromady myslím perfektní outfit.

09.05.21

SUNDAY TALKS III.

Tento týden jsem začala číst Zuzanin dech a ta kniha mi nedala pokoj, dokud jsem jí nedočetla. Tahala jsem jí všude, mohli jste mě najít, jak si čtu v čekárně u doktorky. Mám moc ráda české autorky a od Jakuby Katalpy to byla má první, ale určitě ne poslední kniha. 


Taky jsem dočetla Vládu módy o udržitelnosti v odívání. Kniha už je asi 2 roky stará, ale stále dost aktuální. Dozvěděla jsem se tam o různých inovacích i o tom, jak se to vše zase vrací na začátek. Výrobny zpátky do Evropy/USA, ruční výroba tkanin i ruční barvení... opět mě to donutilo se trochu zamyslet nad svým šatníkem a způsobem, jakým nakupuju.

Podcast - Gastromapa - rozhovor se zakladatelem brněnské zmrzlinárny Ještě jednu Jakubem Gavorem. Jeho cesta k výrobě řemeslné zmrzliny je fakt zajímavá a jeho zmrzlina je jedním z lákadel, proč bych si ráda zase někdy zajela na výlet do Brna.

HBO GO jsme si pořídili celkem nedávno, ale už můžu doporučit, co se mi fakt líbilo - Fargo, taky Pustina nebo Sedmilhářky. Včera jsme se dodívali na Ostré předměty (to si musím i přečíst jako knihu, byla jsem v tom seriálu občas ztracená) a co nejdříve bych chtěla vidět Mare z Easttownu s Kate Winslet, slyšela jsem na to jen samé dobré recenze.

MUSIC TIP: Kings of convenience mají po snad osmi letech novou písničku a je úplně stejná jako jejich klasiky a je to přesně to, co jsem potřebovala slyšet. Odkaz tady.

Vinted curated: tentokrát jsem narazila na mini prstýnek Antipearle a tenký zelený svetr Arket přesně na tohle jarní počasí.


02.05.21

SUNDAY TALKS II.

V minulém Sunday talks jsem psala, že koukám ráda na videa o penězích. V nich vyniká Graham Stephan. Nejvíc mě od něj baví videa, kde komentuje jiná videa - kolik peněz kdo utratil za týden, budgetová videa atp. Nesnáší, když lidi utrácejí za Starbucks a sám pije doma kafe za 20 centů. Je to zábavné a občas i edukativní.

Kniha Londýn prostě žeru mě nalákala na okamžitou návštěvu Londýna. Na to si teda asi ještě chvíli počkám, ale pokud chcete objevovat Londýn a chutě místních restaurací, doporučuju tuhle knihu. Kromě historek z života autorky Lenky Požárové v Londýně tam je taky pár zajímavých receptů z restaurací a bister, kde autorka působila.


Díly podcastů za uplynulý týden - Fashion session o second hand trhu. Jak nyní roste a ještě více poroste. Jaké second handy fungovaly předtím a jak fungují dnes. A že i v "sekáči" se dá nakupovat neudržitelně.

Taste of Prague rozhovor s In August Company. O této značce jsem měla povědomí z instagramu, díky rozhovoru jsem se dozvěděla hodně o tom, jak funguje malá lokální značka, o přístupu "direct to customer" a co vlastně znamená "In August Company". 

Minulý víkend bylo finále 13 řady Rupauls drag race. Měla jsem dvě favoritky a jedna vyhrála, takže spokojenost. Hodně mě bavilo i Rupauls drag race UK - druhá série, která také nedávno skončila. Britské queens mi přišly vtipnější a autentičtější než americké. Koukali jste? Jste spokojení s vítězkami?

Dva tipy na výlet - tento týden jsem se byla podívat v Kroměříži v zámecké zahradě. Je moc hezky upravená, mají tam pávy, různě barevné slepice a dokonce i čtyři opičky. Kávu si dejte ve VeloCafé.

Doporučuju se stavit taky na Hukvaldy, podívat se na stoleté duby s obrovskými kořeny a na sochu Lišky Bystroušky. Kávu si dejte v Ráji na zemi.


Vinted curated section. Dneska tady mám černou kabelku See by Chloé (nad tou vážně uvažuju) a šaty s balonovými rukávy od značky Edited. 

Navštívili jste nějaké zajímavé místo? Budu ráda za tipy.

25.04.21

SUNDAY TALKS I.

Sunday talks se vrací! Neděli co neděli Vás budu zásobovat tipy na filmy, seriály, knihy, hudbu, články, věci, jídlo... tak nějak na vše, co mě zaujme.  

Na youtube trávím čas koukáním na videa o renovacích nábytku, penězích, fashion hauly a záběry krásných domů a bytů. Naposledy mě dostalo, když Architectural Digest navštívil zpěváka Troye Sivana v jeho domě v Melbourne. Většinou si u těchto videí říkám, že je to fakt nádhera, ale žít bych tam nechtěla. U tohoto jsem si říkala jen - kdy se můžu nastěhovat? Mrkněte tady.

Podcasty mají tu výhodu, že je možné je poslouchat při provozování jiných činností - win win! Dnes mám tip na dvě epizody z mých oblíbených podcastů - jedna je rozhovor s Alenou Mornštajnovou v DVTV (tady i s videem) a druhým je epizoda o Capsulovém šatníku v podcastu Fashion session. 

Alena Mornštajnová minulý týden vydala svou další knihu - Listopád. Je to alternativní historie - co by se stalo, kdyby 17. listopad 1989 proběhl jinak, než jak to doopravdy bylo. Mám už přečteno a opravdu to není veselé čtení. O knize a o současném stavu naší společnosti je zmíněný rozhovor.

V podcastu Fashion session o Capsule wardrobe je hostem slovenská stylistka Barbora Yurkovič, která má s takovýmto typem šatníku zkušenosti. Koncept "capsule wardrobe" mi přijde fascinující - mít v šatníku určitý počet kousků (kolem cca 30), které dávají smysl a lze je všechny kombinovat dohromady. Sama mám obrovskou skříň plnou oblečení, ale často nevím, co na sebe, takže tento typ šatníku je úplně opak toho, co žiju.

Z hudby mě teď hodně baví Julien Baker. Na spotify poslouchám její novou desku Little oblivions. Pokud byste si měli pustit jen jednu písničku z tohoto alba, pusťte si Favor. Jo a příští rok by měla přijet koncertovat do Prahy.

V rámci udržitelnosti plus kvůli tomu, že jsou stále  zavřené obchody jsem znovuobjevila kouzlo vinted. Po před-jarní čistce šatníku se mi tam podařilo prodat pár kousků, které už nenosím, ale taky jsem tam našla novinky k sobě do skříně.

V rámci Sunday talks tímto zahajuju "curated vinted" sekci, kdy najdu odkazy na pár kousků, které jsem na vinted objevila a přijdou mi skvělý. Většinou hledám své velikosti M/38, ale některé značky si projíždím i bez filteru, co by kdyby... Dnešní výběr - džínová košile Isabel Marant s fiží - ideální k černým cigaretovým kalhotám. Maxi šaty s květinami Mulberry. Červenočerná plyšová šála Loewe nebo khaki kabelka Proenza Schouler. Vybrali byste si něco?

Příští týden bude tip na super knížku o udržitelné módě a určitě i další epizody podcastu.

18.03.21

Jak se během pandemie mění moje nástěnky na pinterestu

Spoiler alert - složku STYLE aktualizuju pořád. Dokonce jsem založila speciální nástěnku STYLE21 pro tento rok. Až pak jednou vyrazím mezi lidi, budu připravená. Aspoň teoreticky. 

Jinak se ale změnilo téměř vše - ze zaměření na cestování, chození mezi lidi, plánování akcí... na -> sezení doma, úprava bytu, vaření, domácí práce...



Nástěnky, na které nyní připínám obrázky skoro každý den: interior ideas, dream house, living room ideas, recipes, vyšívání... 

Už rok jsme doma mezi čtyřmi stěnami, které si teď intenzivně zvelebujeme. Interior ideas je nekonečná inspirace. Nakupujeme doplňky, dekorace, svíčky (kolaborace Byredo a IKEA, někdo?) měkké deky, sošky opiček (true story) a designový nábytek z druhé ruky. Kdo v posledním roce nečekal na dodávku z IKEA jako by nebyl. Já se loni stěhovala, takže jsem si zařizování a zvelebování užila na maximum (kdyby někdo chtěl poradit se sestavováním skříně PAX, jsem váš člověk). Dokonce se podařil můj vysněný koutek na čtení v okně - na širokém parapetu máme na míru ušité sezení s polštářkem. Škoda jen, že pak místo čtení spíš koukám z okna.

Recipes, to jsou fotky barevných jídel, které možná někdy uvařím. Třeba buddha bowl nebo rissoto s avokádem. Nebo se pustím do barevných dortů a skořicových šneků. Zatím jsem u pečení toastového chleba (nedá se srovnat s tousťákem z obchodu), záchvatů u focaccie (fuckáča se ale nakonec povedla, jen jedno těsto skončilo v koši) a zkoušení receptů z kuchařských knih, co máme doma. 

Ukládám si inspiraci na tetování, co si nechám udělat, až se otevřou tetovací salóny. To spíš z nudy, protože tetování už vymyšlené mám a teď jen, aby ho někdo nakreslil na papír a pak na mě.

No a teď to vyšívání?! Pořídila jsem si jehlu na punch needle. Už jsem se viděla, jak vyrábím koberečky a dečky pro všechny členy rodiny. Po mamce mi zůstala spousta vlněných klubíček, tak jsem je chtěla využít. Jenže moje vyšívací jehla je na vlnu úzká. Objednala jsem si tedy vhodnější, ale ta zase nemá úpravu hloubky vyšívání. Nakupování na internetu, když kupujete něco, co vlastně nevíte, jestli je to to, co potřebujete, není moc jednoduché. Zatím mám jeden podtácek a ten ještě není kompletně hotový. Ehm. Půjčila jsem si v knihovně knížku o pletení čepic, tak se možná přeorientuju. (Další blog post bude nejspíš o tom, jak mi spadl kámen ze srdce, když knihovna otevřela půjčování rezervovaných knih z okýnek).

Kam už dnes nepřidávám skoro nic: cestování, účesy, nehtový design

O cestování se rozepisovat nebudu, nebudu jitřit rány sobě ani nikomu jinému. Cestování v této době pro mě znamená, že se celý týden bavíme o tom, kam vyrazíme o víkendu. Na Barrandov? Na Strahov? Do Prokopáku? Kde jsme ještě v Praze nebyli? Došlo to tak daleko, že už znám detailně taková místa jako park Santoška na Praze 5, kolonii Malvazinky nebo Braník. Tento víkend to vidím na Prahu 6, chvíli jsme tam nebyli a dělají tam výbornou pizzu.

O nových vlasech si taky můžu nechat zdát. Tudíž jsou mi odstíny blond barev a různé fotky short-bobů k ničemu. Stejně je to se složkou, kam jsem si ukládala zajímavé návrhy manikúry. Loni jsem si koupila lampu na gelový lak a od té doby mám nehtový salón doma. Jen šikovnost mé manikérky (mě) je zatím dost špatná a zvládá jen jednu barvu a žádné další skopičinky (jako třeba tohle, to by se mi líbilo).

Co jsem na pinterestu v poslední době hledala: home office decorations, home diy, Velikonoce, výroba svíček. Za chvíli bude venku teplo, takže budu hledat fotky, jak zvelebit náš mini balkónek. 

Zeptala bych se, jak to vypadá u Vás, ale vypadá to vůbec u někoho jinak? Spíš budu ráda za tipy na nějaké zajímavé jídlo k uvaření nebo upečení. Já doporučuju tuhle rajčatovou misku s cizrnou, už jsem jí dělala asi dvacetkrát. Díky!