30.08.21

SUNDAY TALKS XVI.

Fresh greek bistro Dejvice. Řecké bistro v Dejvicích je skvělým místem pro připomenutí letní dovolené a ochutnání řeckých dobrot. Doporučuju pita chléb s halloumi sýrem a tzatziky.

Glow Up. Tahle reality show jede na Netflixu už třetí sezónu. Miluju DING DONG a jednotlivé tematické úkoly. Třetí série mě opět inspirovala k tomu, abych se ráno trochu více věnovala líčení a vyzkoušela něco nového. 

Nový single od Pinegrove Orange.

 

Film Zátopek se mi moc líbil. Nedávno jsme poslouchali audioknihu Emil Běžec, kde jsem se o Zátopkovi dozvěděla spoustu nových informací a ten film mi pak celý obrázek o Emilovi složil dohromady. Václav Neužil je jako Emil Zátopek skvělý. Viděli jste už?

Vinted curated: Arket čelenka, šaty Self Portrait a skvělá vesta Ganni.

22.08.21

VÍKEND VE STOCKHOLMU

Už dlouho mě lákalo navštívit Stockholm a když se nám podařilo objevit nabídku výhodných letenek, rozhodnutí bylo jasné.

Jak tam: Letěli jsme s RyanAir na letiště Skavsta. To je od Stockholmu vzdálené asi 100 Km, z letiště jezdí pravidelně po každém příletu autobus Flyggbussarna za 200 SEK (500 Kč) za jednu cestu. Cesta trvá cca 80 minut.

Kde bydlet: Nechala jsem se inspirovat kamarádkou Bárb, která nám doporučila Blique by Nobis Hotel. Je to designový hotel s mladým personálem s přátelským přístupem. Co je na tomto hotelu úplně top - snídaně. Bufet nabízí snad všechno, co Vás napadne, včetně uzeného lososa a stanici na výrobu waflí.

Co jíst: Chtěli jsme vyzkoušet švédská jídla, ale nebylo jednoduché najít nějakou restauraci, kde by byly v nabídce. Nejčastěji jsme narazili na italské restaurace, pizzu tam úplně milují. Ze švédských specialit mají téměř všude kuličky - kottbullar. V pekárnách (bageri) narazíte na různé varianty skořicových šneků (kanelbullar), měla jsem třeba borůvkový (blabar) a ten byl výtečný.

Líbilo se nám v Robin Delselius bageri, kde měli výborné skořicové šneky, v místní kavárně Fabrique, v obchodě/restauraci Urban Deli. Líbil se nám také koncept Brod and Salt, ten jsme ale nestihli navštívit.

Švédové žijí kávou, přestávce na kávu a něco sladkého říkají FIKA a je to pro ně důležitá část dne. S touhle filozofiíí souzním :). 



Co vidět: Staré město a jeho okolí (Gamla stan). Radnici a procházku kolem vody u radnice. Park a kavárničky v okolí Katarina-Sofia (přišlo mi to jako taková místní Krymská). Ostrov Djurgarden a jeho muzea - Vasa Museum nebo třeba Nordisk Museet. Fotografiska muzeum. Stanice metra - my jsme stihli jen stanici Stadion, byla okouzlující. Jen se tak procházet a nasávat atmosféru.



Co koupit: Poprvé jsem někam cestovala jen s batůžkem, tudíž mé možnosti nákupu suvenýrů z cest byly omezené. Podařilo se mi ale pár maličkostí do batůžku nacpat - místní gumové bonbony (ty Švédové fakt milují), čaj z čajového obchodu Paloma, dřevěný nůž na máslo z Nordisk museet a malého dřevěného koníka.


Co se mi nelíbilo: Koloběžky všude. Pokud Vám přijde, že je v Praze hodně elektrických koloběžek, to jste ještě nebyli ve Stockholmu. Všude na chodnících je jich plno, zelené, stříbrné, růžové... a místní je hojně využívají.

Byli jste ve Švédsku? A jak se Vám tam líbilo? Ráda si přečtu tipy na další místa k navštívení.

08.08.21

SUNDAY TALKS XV.

Poslední díl podcastu Hlas Heroine s Lindou Bartošovou o nevhodných poznámkách na pracovišti.

Podcast Píárko se stylistou Patrikem Florianem. O tom, jak funguje práce stylisty v ČR, bylo to pro mě fascinující poslouchání.

Kromě nové desky Billie Eilish Happier than ever jsem se vrátila k desce Collapsed in sunbeams od Arlo Parks.

  

Seriál New Pope na HBO mě zpočátku moc nelákal, nakonec mě to ale chytlo a do Johna Malkoviche jsem úplně zamilovaná. A do úvodní písně taky.

Vinted curated: zelené &Other stories šaty, kabelka Céline, top od Maje.

Příští víkend budu ve Stockholmu, tak bude mít Sunday talks pauzu, ale pak se tady jistě objeví post s místy, která stojí za to navštívit v hlavním města Švédska. Pokud byste pro mě měli nějaké tipy, co ve Stockholmu vidět, navštívit nebo jíst, dejte mi vědět!

01.08.21

SUNDAY TALKS XIV.

Jsem zpátky z víkendu v Kutné Hoře a okolí a tudíž se dnešní Sunday talks budou točit kolem těchto míst.

V Kutné hoře vždy doporučuji navštívit GASK - nyní tam kromě dlouhodobých výstav Stavy mysli, Alej světců a dalších můžete vidět také scény českého scénografa Josefa Svobody. Skvělý je to i venku, kde jsou vystavené různé prostorové instalace a sochy.

Jak je u mě už asi známo, kromě památek a galerií mě zajímají kavárny, restaurace, vinárny, obchůdky... v Kutné Hoře Vám ráda doporučím kavárnu Kafírnictví, kde jsme seděli v nejútulnějším koutku a hlavně tam měli skvělý drink - Bloody espresso tonic - což je klasický espresso tonic doplněný malinovým pyré. Dokonalost.

Na oběd jsme vyzkoušeli restauraci Čtyři sestry. Menu se tam mění snad denně a co jsme ochutnali, tak bylo výborné. Zmrzlinu jsme si dali v Zmrzlinárně Kutná Hora (měli i pivní) a oříšky jsme nakoupili v Al Andalous.

Ubytovaní jsme byli v Glampingu Malešov jen pár Km od Kutné Hory. Hrozně se mi líbilo, že jsme spali ve stanu, byla tam teplota jako, když je člověk ve stanu, ale zároveň tam byla postel, peřinka a taky koupelna. Od asi 5 ráno pršelo, takže to bylo celé dost romantické. Za vyzkoušení to rozhodně stálo.

Stavili jsme se také v Poděbradech, kde jsme v Galerii Ludvíka Kuby viděli výstavu obrazů Pasty Onera. Vstup je zdarma, takže by byla škoda se tam nepodívat.

V Poděbradech se mi taky moc líbila kavárna Káva Poděbrady a obchůdek Vilémovo pekařství & koloniál, kde jsme nakoupili zásoby dobrot.

Jaký jste měli víkend vy?