21.07.17

CO ČÍST V LÉTĚ / part TWO / Příběh nového jména

O Geniální přítelkyni jste již jistě slyšeli. Její sláva se rozléhá skrz knižní blogy, goodreads i instagram. Tady tomu nebude jinak. První díl jsem přečetla někdy na jaře a nemohla se dočkat dalšího, který jsem si sice koupila hned pár dní po vydání, ale počkala jsem až na dovolenou. 
Kde jinde číst italský román než v Itálii? Nebyla jsem sice v Neapoli, která je hlavním místem děje, ale Sardinie se taky počítá.



Druhý díl - Příběh nového jména začíná svatbou Liny - nejlepší kamarádky vypravěčky Eleny. Lina se vdává velmi mladá, již v šestnácti letech a myslí si, že je velmi zamilovaná. Kamarádky se postupem času více a více odcizují, přece jen, Lina je vdaná paní, která pracuje v lahůdkářství a stará se o manžela, zatímco Elena studuje střední školu a poté se dostane na univerzitu až v Pise.

Jejich životy jdou jiným směrem, v jednu chvíli se však stočí tím stejným - když se obě zamilují do stejného muže. Jedna z nich to však popírá, a tak ani nemůže být na svou přítelkyni viditelně naštvaná, když ho ta druhá získá pro sebe. Příběh se tímto ještě více zkomplikuje a kamarádky se několik let nevidí.

Elena o jejich přátelství a nešťastné lásce napíše jen tak pro sebe příběh, který se však dostane do rukou matky jejího snoubence a ta jej nechá vydat. Ve fázi vydání knihy také Elenu opouštíme, Příběh nového jména končí ve chvíli, kdy se na besedě ke svému románu potká s někým, koho neviděla již roky.

Elena Ferrante napsala Geniální přítelkyni jako tetralogii, takže nás ještě dva díly čekají. Těším se na další díly, Elena a Lila jsou již dospělé a jejich životní příběh jistě ještě nabere zajímavého směru.

Jste team Elena nebo team Lila? Já se pořád ještě nerozhodla.

Četli jste některé z dílů Geniální přítelkyně? Zajímalo by mě, jak vás baví prostředí jihu Itálie, místního koloritu a horkých hlav. Mě totiž docela dost :) 

0 komentářů: