20.11.16

Liverpool trip

Začátkem září mě chytila obrovská chuť někam sama odjet. V některých věcech jsem dost impulzivní, takže jsem během pár minut už seděla u počítače a koukala na mapu světa. Kam bych se tak vydala? První mě napadl jih.. co třeba Sardinie? Nebo někam do Španělska? A co tak třeba do Irska, ha? Už vím, pojedu se podívat do rodného města Beatles. Tři, dva, jedna... letenky do Liverpoolu na konec října byly koupené.



CESTA: Letěla jsem se společností Ryanair s přestupem v Dublinu. Let do Dublinu trval asi 2,5 hodiny, let z Dublinu do Liverpoolu okolo 30 minut. V Dublinu jsem dlouho čekat nemusela, stihla jsem si akorát něco sníst k večeři, koupit časopis a už se nastupovalo.

Přestup v Dublinu byl nakonec fajn, cestou zpět jsem tam na cca 24 hodin zůstala (víc v postu o Dublinu již brzy).

Na Letišti Johna Lennona v Liverpoolu jsem počkala na autobus 80A, který mě měl dovézt do cílové destinace. Little did I know, že autobus nehlásí zastávky a zastavuje pouze na znamení. Jelikož to byl poslední autobus v 22.30 a všude byla tma, byla jsem docela skeptická k tomu, že vůbec dojedu, kam potřebuju. Nakonec jsem vystoupila (skoro) správně - pouze o zastávku dřív, haha, tak už jsem si s kufříkem tmou došla, kam jsem potřebovala.

Btw. od jara příštího roku bude Ryanair lítat do Liverpoolu přímo z Prahy!




UBYTOVÁNÍ: Bydlení jsem hledala na Airbnb a měla jsem štěstí na nádherný pokojíček u Joni, která bydlí nedaleko centra města. Chtěla jsem tady dát rovnou odkaz, ale bohužel nyní je nabídka skrytá.



JÍDLO A PITÍ: Upřímně, snědla jsem všechno, co mi tam přišlo na oči :). Skvělou anglickou snídani (vegetariánskou verzi) jen za 2,95 Liber (i s kávou!) jsem si dala v Yates. Nevynechala jsem restauraci Jamieho Olivera - Jamie´s Italian a legendární Nando´s. Cvičně jsem nevynechala ani Pret a Manger, kde jsem si dala jen capuccino a to fakt dobrý nebylo. Moc se mi líbilo v kavárně Rococo blízko klubu Cavern, kde jsem si dala výborné brambory ve slupce s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

Nemohla jsem taky vynechat supermarket a nakoupit si zásobu čokoládek Cadbury´s (Dairy milk, please) a různých čajů.






CO VIDĚT: Všechno ohledně The Beatles. Muzeum The Beatles Story je moc hezké, jen pokud toho o Beatles dost víte, tak se nic nového nedozvíte :). Předem jsem si taky koupila jízdenku na Magical mystery tour, což je vyhlídková cesta po částech Liverpoolu, které mají co dočinění s The Beatles. Nic moc jsem od toho nečekala a nakonec jsem byla nadšená. Průvodkyně měla odpověď na všechny naše otázky, o The Beatles mluvila s velkým zaujetím. Byli jsme na všech důležitých místech (rodné domky členů kapely, u kostela ve Wooltonu, kde se poprvé setkali Paul McCartney a John Lennon, Penny Lane, Strawberry Fields, klub Cavern...), když jsme přejížděli z místa na místo, tak nám průvodkyně pustila píseň, které se zrovna viděnou částí mělo něco společného a celkově to bylo skvělé.
Potom Museum of Liverpool (s jedním patrem celým o hudbě a promítaným filmem o - ano, The Beatles), Maritime Museum se skvělou expozicí o námořnictvu Velké Británie za 2.světové války nebo Tate Liverpool, což je galerie moderního umění. Všechny tyto muzea jsou malý kousek od sebe a je do nich vstup zdarma. 
Okouzlující je celý Albert Dock, kde kromě výše zmíněných muzeí jsou i restaurace nebo obrovské vyhlídkové kolo.
Vynechat nelze ani Liverpoolskou katedrálu (hlavně protože je nepřehlédnutelná) nebo televizní věž.






NÁKUPY: Najdete tu všechno od klasických obchodů jako Forever 21 nebo Primark, tak i menší obchůdky s místními designéry. Mé nakupovací skóre nakonec dopadlo takto - mikina Ivy Park z kolekce od Beyonce z Topshopu, rtěnka Charlotte Tilbury (v odstínu Bitch perfect) z obchodního domu John Lewis a hromada kalhotek z Victoria secret (doplnění zásob, mám je fakt v oblibě). Koupila jsem si také knížku Bloom od Esteé Lalonde, o které jsem už napsala menší recenzi tady.



Už se těším na další výlet, jen nevím kam to bude. Kam bych se měla vydat? A kde jste v poslední době byli na výletě vy?

P.S. Už jsem psala o Krakowě, Milánu, Kodani a Malmo a Budapešti :)

5 komentářů:

pól řekl(a)...

vegetariánská anglická snídaně? to jde? :D
příště víc fotek <3
taky se těším na příští výlet, bral bych tu Sardinii třeba!

Katie řekl(a)...

pól: no jasně, chybí párky a slanina :D

hmm, sardínie zní skvělě, vid! moře, ostrov, jídlo a tak! pojedem.

Verča řekl(a)...

Ty okna jsou hustý! :)
Celkově je to krásné město

Sasha řekl(a)...

Nikdy jsem tam nebyla, ale město vypadá krásně a určitě bych se tam ráda někdy podívala :)

Michaela LIFE STYLE řekl(a)...

Anglie je krásná, a ty fotky, no tohle mě dostalo. Jak dokončím střední myslím že tam znovu vrátím. :)