20.11.16

Liverpool trip

Začátkem září mě chytila obrovská chuť někam sama odjet. V některých věcech jsem dost impulzivní, takže jsem během pár minut už seděla u počítače a koukala na mapu světa. Kam bych se tak vydala? První mě napadl jih.. co třeba Sardinie? Nebo někam do Španělska? A co tak třeba do Irska, ha? Už vím, pojedu se podívat do rodného města Beatles. Tři, dva, jedna... letenky do Liverpoolu na konec října byly koupené.



CESTA: Letěla jsem se společností Ryanair s přestupem v Dublinu. Let do Dublinu trval asi 2,5 hodiny, let z Dublinu do Liverpoolu okolo 30 minut. V Dublinu jsem dlouho čekat nemusela, stihla jsem si akorát něco sníst k večeři, koupit časopis a už se nastupovalo.

Přestup v Dublinu byl nakonec fajn, cestou zpět jsem tam na cca 24 hodin zůstala (víc v postu o Dublinu již brzy).

Na Letišti Johna Lennona v Liverpoolu jsem počkala na autobus 80A, který mě měl dovézt do cílové destinace. Little did I know, že autobus nehlásí zastávky a zastavuje pouze na znamení. Jelikož to byl poslední autobus v 22.30 a všude byla tma, byla jsem docela skeptická k tomu, že vůbec dojedu, kam potřebuju. Nakonec jsem vystoupila (skoro) správně - pouze o zastávku dřív, haha, tak už jsem si s kufříkem tmou došla, kam jsem potřebovala.

Btw. od jara příštího roku bude Ryanair lítat do Liverpoolu přímo z Prahy!




UBYTOVÁNÍ: Bydlení jsem hledala na Airbnb a měla jsem štěstí na nádherný pokojíček u Joni, která bydlí nedaleko centra města. Chtěla jsem tady dát rovnou odkaz, ale bohužel nyní je nabídka skrytá.



JÍDLO A PITÍ: Upřímně, snědla jsem všechno, co mi tam přišlo na oči :). Skvělou anglickou snídani (vegetariánskou verzi) jen za 2,95 Liber (i s kávou!) jsem si dala v Yates. Nevynechala jsem restauraci Jamieho Olivera - Jamie´s Italian a legendární Nando´s. Cvičně jsem nevynechala ani Pret a Manger, kde jsem si dala jen capuccino a to fakt dobrý nebylo. Moc se mi líbilo v kavárně Rococo blízko klubu Cavern, kde jsem si dala výborné brambory ve slupce s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

Nemohla jsem taky vynechat supermarket a nakoupit si zásobu čokoládek Cadbury´s (Dairy milk, please) a různých čajů.






CO VIDĚT: Všechno ohledně The Beatles. Muzeum The Beatles Story je moc hezké, jen pokud toho o Beatles dost víte, tak se nic nového nedozvíte :). Předem jsem si taky koupila jízdenku na Magical mystery tour, což je vyhlídková cesta po částech Liverpoolu, které mají co dočinění s The Beatles. Nic moc jsem od toho nečekala a nakonec jsem byla nadšená. Průvodkyně měla odpověď na všechny naše otázky, o The Beatles mluvila s velkým zaujetím. Byli jsme na všech důležitých místech (rodné domky členů kapely, u kostela ve Wooltonu, kde se poprvé setkali Paul McCartney a John Lennon, Penny Lane, Strawberry Fields, klub Cavern...), když jsme přejížděli z místa na místo, tak nám průvodkyně pustila píseň, které se zrovna viděnou částí mělo něco společného a celkově to bylo skvělé.
Potom Museum of Liverpool (s jedním patrem celým o hudbě a promítaným filmem o - ano, The Beatles), Maritime Museum se skvělou expozicí o námořnictvu Velké Británie za 2.světové války nebo Tate Liverpool, což je galerie moderního umění. Všechny tyto muzea jsou malý kousek od sebe a je do nich vstup zdarma. 
Okouzlující je celý Albert Dock, kde kromě výše zmíněných muzeí jsou i restaurace nebo obrovské vyhlídkové kolo.
Vynechat nelze ani Liverpoolskou katedrálu (hlavně protože je nepřehlédnutelná) nebo televizní věž.






NÁKUPY: Najdete tu všechno od klasických obchodů jako Forever 21 nebo Primark, tak i menší obchůdky s místními designéry. Mé nakupovací skóre nakonec dopadlo takto - mikina Ivy Park z kolekce od Beyonce z Topshopu, rtěnka Charlotte Tilbury (v odstínu Bitch perfect) z obchodního domu John Lewis a hromada kalhotek z Victoria secret (doplnění zásob, mám je fakt v oblibě). Koupila jsem si také knížku Bloom od Esteé Lalonde, o které jsem už napsala menší recenzi tady.



Už se těším na další výlet, jen nevím kam to bude. Kam bych se měla vydat? A kde jste v poslední době byli na výletě vy?

P.S. Už jsem psala o Krakowě, Milánu, Kodani a Malmo a Budapešti :)

16.11.16

Přečteno: BLOOM

Když jsem pár týdnů zpět jela na výlet do Liverpoolu, jedním ze suvenýrů, které jsem si chtěla přivézt byla knížka Bloom od mé milé Esteé Lalonde. Naštěstí ji měli hned v prvním knihkupectví Waterstones, které jsem navštívila, a já jsem v podstatě okamžitě mohla začít se čtením.


Pokud neznáte Esteé (haló, kdepak žijete?), tak ve zkratce: slečna z Kanady, která se ve svých dvaceti letech velmi odvážně přestěhovala přes celý svět do Oxfordu v Anglii, aby byla s chlapcem, se kterým se seznámila na internetu. Trvalo jí docela dlouho, než tam našla své místo a během té cesty ji naštěstí napadlo založit si  beauty blog, a také začít natáčet videa na youtube. Ty se od kosmetiky postupně přesunuly do více lifestyle kategorie (rostliny, pes, knihy, móda...!) a jejich originální obsah se rozhodně odlišuje od tuny dalších videí.


Na knížku jsem byla natěšená a nebyla jsem zklamaná. Je rozdělena do osmi kategorií - Life, People, Work, Beauty, Fashion, Home, Travel a Food. 

Nejvíce se mi asi líbily kategorie Life, People a Travel. V Life mě rozplakala kapitola o jejím pejskovi Reggie (byla jsem zrovna v letadle, typická plačka na výletě :) a rozesmutnila část o depresi (a taky mi zase trochu pootevřela oči). 

V kategorii People mě dojal dopis napsaný její mámou. Byl plný hrdosti na dceru, lásky a něžnosti. Maminky jsou prostě nejlepší. 

Kromě skvělého rozdělení knížky na jednotlivé kapitoly a příběhy ukryté uvnitř nemůžu opomenout nádherné fotografie, barevné oddělení každé části a také obal knihy, který je napůl papírový (povoskovaný) a napůl látkový.


Nezoufejte, pokud se nedostanete do zahraničí, kde by se dala kniha koupit :). Už jsem ji viděla v Neoluxoru na Václavském náměstí (v -1. patře se zahraniční literaturou) nebo je k sehnání na bookdepository.

Četli / chcete si přečíst Bloom? Co si myslíte o tom, že čím dál více bloggerů/ youtuberů vydává své knihy?

13.11.16

Czech design week

Tento týden se v Kafkově domě koná Czech Design Week. Vydala jsem se tam v neděli (aspoň nějaký kulturní program, po sobotě strávené se svařákem v ruce, ehm) a objevila několik designérů, o kterých bych vám chtěla povědět.

Hned ze začátku mě zaujala značka Zagh Couture. Jsou to trička, tílka a šaty vyráběné v České republice z kvalitní bavlny. Skvělé je to, že nabízejí výrobu i na míru. Mě nejvíce zaujaly dlouhé šaty v černé či šedé barvě. 


Skvělým vystavovatelem, na kterého jsem narazila v prvním patře byla značka EMBLEMM, která nabízí šátky z francouzského hedvábí a nádherné kožené kabelky. Všechno také vyrobeno u nás v České Republice. Kabelky mě zaujaly kvalitním zpracováním a jejich velikostí (tak akorát na všechny důležité věci, ale pořád to není obrovská taška. Velikost, která se podle mě dost špatně shání.) Emblemm je možno koupit v A+G Galerii na Floře a brzy i online ve vlastním e-shopu.




Zamilovala jsem se do éterických košilek od Terezy Švolíkové. Zrovna na ně krásně svítilo sluníčko, což bohužel způsobilo to, že se nedaly pořádně vyfotit. Doporučuju podívat se na její tumblr, kde je vše krásně nafoceno nebo mrknout na tuhle instagram fotku od Minty Finty holek.



Co dál? Šperky od Lucie Zemanové byly jako z jiného světa. Kolekce inspirovaná vavříny mě dostala svou jednoduchostí a zároveň propracovaností jednotlivých lístečků a záhybů. Líbil se mi hlavně vavřínový prsten ve stříbrné variantě. Bavily mě taky vázy od značky Penocze, originální porcelánové vypínače Mulier, klobouky od Tonak nebo deky od značky Široko

Byli jste se podívat na Czech design weeku? Moc by mě zajímalo, co se tam líbilo/nelíbilo vám.