28.12.13

2013: HUDBA

NEJLEPŠÍ ALBUM

Letos to byla velká nadílka, nejvíc nadšená jsem byla (a doteď jsem) z Trouble will find me od The National, Overgrown od Jamese Blakea, Momentum od Jamieho Culluma, 20/20 Experience od Justina Timberlakea (první část i druhá část), a ze začátku roku mě zasáhlo Holy Fire od Foals. Z české hudby se podařilo Overnight od Tichonov.

NEJLEPŠÍ PÍSEŇ

Ton of love od Editors, Happy od Pharella Williamse (dobré ji pouštět hned po ránu, vytvoří skvělou náladu), This is the last time od The National, Queenie eye od Paula McCartneyho (tam je ještě navíc dokonalý videoklip), My number od Foals a Renaissance girls od Oh Land.

NEJLEPŠÍ KONCERT

Pete Doherty v Akropoli. Nadšený report jsem psala tady. A Tata Bojs, komorně, v žižkovské hospodě u Vystřelenýho voka :). Líbili se mi také Daughter v Rock Café.

STATISTIKY LAST.FM

Protože si pečlivě nechávám sledovat přehranou hudbu přes last.fm, vím, co jsem letos poslouchala nejvíce. Byl to Jamie Cullum, Tom Odell, Editors, The Libertines, The Beatles, Boris Carloff a Daughter.

Nejposlouchanější songy byly Jamie Cullum - The same things, Editors - Ton of love, Editors - Sugar, Tom Odell - Can´t pretend, Jamie Cullum - I am all over it a Tom Odell - Another love. Odkaz na můj last.fm profil tady.

2014?

Doufám, že The Horrors konečně vydají desku, kterou již chvíli slibují. Sólové album připravuje Pharell Williams. Líbilo by se mi i nové album od Radiohead nebo českých Sunshine či Tata Bojs. Naivním přáním je, aby se The Libertines dali dohromady a zase něco natočili :).

Jaké jsou vaše hudební objevy letošního roku?

p.s. snažila jsem se na vše dát odkazy na youtube, takže si oblíbence můžete hned poslechnout :)

18.12.13

2013: KNIHY

Letos jsem se snažila hodně číst a i když jsem si nezadala přesné číslo, tak myslím, že 34 je docela dobrý počet! I proto jsem se rozhodla sepsat knihy, které se mi osobně nejvíce líbily. 

SPISOVATELÉ.

Nejvíce se opakovala tato česká trojka - Petra Soukupová, Emil Hakl a Jaroslav Rudiš. Na Martu v roce vetřelce od Petry Soukupové jsem narazila náhodou v knihovně a přečetla jsem ji skoro bez dechu. Následovalo K moři a ZMIZET. Nejvíce se mi líbilo Zmizet, tři povídky, neveselá kniha (slzičky při čtení v metru included), Marta v roce vetřelce mě zase pobavila a trochu jsem se v ní našla. 

Od Emila Hakla se mi nejvíc líbily Pravidla směšného chování a O rodičích a dětech. O rodičích a dětech je  takový předchůdce Pravidel směšného chování. Na první pohled banální příběh o tom, jak jdou otec (71 let) a syn (přes 40 let) na procházku. V jejich zdánlivě nesourodém povídání se mísí jejich vzpomínky, strachy, i komentáře k okolnímu dění. (Kniha byla i zfilmovaná.)

Jaroslav Rudiš letos vydal jednu knihu a to Národní třídu, o které jsem napsala celý post. Raději mám ale Potichu (určitě i protože děj se odehrává v místech, kde denně chodím) a nejvíce se mi líbil Konec punku v Helsinkách. Bar v Berlíně, který se má rušit, jeho majitel Ole už od života moc nečeká, a spousta příběhů, vyprávění a dost nečekané rozuzlení... jak tak na tu knížku vzpomínám, asi ji budu číst brzy znovu!

KNIHY.

Mag od J. Kerouaca. Vyprávění desetiletého černošského chlapce o jeho cestě do světa. Jazzová muzika, New York i Kalifornie included. Letos ji ode mě skoro všichni dostanou k Vánocům :).

Útěk z tábora 14. Autentické svědectví z pracovního tábora v Severní Koreji. Podle odhadů v těchto táborech nyní žije přes 200 000 lidí (i když severokorejská vláda jejich existenci zarputile popírá), vypravěč Sin, který se v táboře narodil, je jedním z mála osob, kterým se odtud podařilo uprchnout. Kniha celkově mohla být lépe napsaná, ale tím, co jsem se v ní dozvěděla mě udržela až do konce. 

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel od Jonase Jonassona mě nejvíce nadchnul. Pobavil. Rozesmál. Udivil. Hlavní hrdina Alan, stoletý pán, který uteče z domova důchodců v den svých stoletých narozenin pro mě byl takovým Forrestem Gumpem, který ale u žádné světové události nebyl náhodou. V knize paralelně probíhají dva příběhy - co se stane poté, co Alan Karlsson uteče oknem a také, co zažil za svůj dlouhý a velmi zajímavý život. V současnosti se podle knihy natáčí film, na který se ohromně těším!

DALŠÍ KNIHY, CO STOJÍ ZA ZMÍNKU.

Faktor Merde. Pátý díl příběhu o Paulu Westovi, angličanovi, který se přestěhoval do Paříže a neustále bojuje s byrokracií, pařížany a dalším merde, které mu neustále přichází do cesty. 

Stín kapradiny. od Josefa Čapka. Příběh dvou kamarádů Rudy a Vaška, kteří nechtěně zastřelí hajného a poté prchají před spravedlností a vlastním svědomím. 

10 let s Václavem Havlem. Dnes i tematicky, přesně dva roky od smrti Václava Havla, můžu doporučit vyprávění Ladislava Špačka, který byl prezidentovým mluvčím celých deset let. Většinou úsměvné historky  z cest po světě, zákulisní příběhy z Hradu a další zajímavosti. Přečteno jedním dechem.

Co skvělého jste letos četli vy? Ráda si najdu inspiraci na příští rok :). 

p.s. Taky jsem četla hromadu knih o The Beatles, ale rozhodla jsem se, že s tímhle nebudu nikoho zatěžovat....:) a třeba jednou napíšu post jen o nich! 

09.12.13

YOUTUBE SERIES: sorted food

V srpnu jsem slavnostně začala s novou rubrikou YOUTUBE SERIES a trochu s ostudou přicházím s dalším dílem teprve teď. Vynahradím to snad obsahem, dnes totiž chci představit můj nejoblíbenější kanál o VAŘENÍ - Sorted food

Jsou to sympatičtí mladí muži z Británie (přízvuk!) a vaří samé dobroty!Většinou jsou to jednoduché recepty, které mají vtip a dokáže je uvařit/upéct/atd každý. 

Moc mě baví i jejich Fridge cam, kdy jednou týdně mluví o tom, co všechno stihli vytvořit za týden uplynulý a mihne se tam i nějaký nový recept. Dostali se tak daleko, že s nimi začal spolupracovat i slavný Jamie Oliver. Občas se na jejich chanellu objeví i různé youtube hvězdičky (kvůli sledovanosti jistě, ale jsou tak milí, že by jejich pozvání nikdo odmítnout prostě nemohl :).

Na jejich stránkách najdete všechny recepty, které kdy vytvořili. Dokonce vydali už i kuchařku, která by mě opravdu zajímala, ale raději se zatím koukám na videa a přemýšlím, co z toho uvařit dřív. Inspiraci najdete i na instagramu

How to make Cronuts - mix mezi croissantem a koblížkem.


Mé oblíbené video od nich. Není to přímo recept, ale jsou to jednoduché triky, jak učinit váš život v kuchyni jednodušším, natočeno typickým stylem Sorted food.



Chicken pad thai



Máte nějaké oblíbené FOOD videa na youtube?

05.12.13

DESIGNSUPERMARKET

Pokud nemáte plány na víkend rozhodně doporučuji navštívit prodejní výstavu DESIGNSUPERMARKET. Chodím tam každý prosinec již čtvrtým rokem a pokaždé jsem nadšená sortimentem. Letos jsem se zamilovala do visacích květináčků Zahrada na niti, plakátů a triček Myokard (žádná novinka, jeden plakát mi doma už dávno visí a dnes jsem do sbírky pořídila jedno z limitované edice triček) a opět a znovu do dokonalých šperků (hlavně prstýnků) od Janji Prokić. Já tam šla shánět poslední dárky k Vánocům a dopadla jsem tak, že mám dárky pro sebe... a ohromnou radost.

Krásný víkend vám všem!

 Myokard
 Zahrada na niti

04.12.13

Papírovka

Konečně jsem se dostala k tomu, abych začala přidávat fotky na instagram (katie in black). Najdete tam většinou knížky, co zrovna čtu a kávu, kterou zrovna piju :). Většinou obojí na jedné fotce. Omlouvám se za ticho na blogu, brzy to tady bude zase vypadat jako obvykle a taky plánuju pár změn, takže stay tuned! :)

p.s. koukněte na nové video od Tata Bojs k písničce Papírovka! Tahle je má nejoblíbenější z alba Ležatá osmička, tak jsem moc ráda, že je k ní i videoklip.