18.12.13

2013: KNIHY

Letos jsem se snažila hodně číst a i když jsem si nezadala přesné číslo, tak myslím, že 34 je docela dobrý počet! I proto jsem se rozhodla sepsat knihy, které se mi osobně nejvíce líbily. 

SPISOVATELÉ.

Nejvíce se opakovala tato česká trojka - Petra Soukupová, Emil Hakl a Jaroslav Rudiš. Na Martu v roce vetřelce od Petry Soukupové jsem narazila náhodou v knihovně a přečetla jsem ji skoro bez dechu. Následovalo K moři a ZMIZET. Nejvíce se mi líbilo Zmizet, tři povídky, neveselá kniha (slzičky při čtení v metru included), Marta v roce vetřelce mě zase pobavila a trochu jsem se v ní našla. 

Od Emila Hakla se mi nejvíc líbily Pravidla směšného chování a O rodičích a dětech. O rodičích a dětech je  takový předchůdce Pravidel směšného chování. Na první pohled banální příběh o tom, jak jdou otec (71 let) a syn (přes 40 let) na procházku. V jejich zdánlivě nesourodém povídání se mísí jejich vzpomínky, strachy, i komentáře k okolnímu dění. (Kniha byla i zfilmovaná.)

Jaroslav Rudiš letos vydal jednu knihu a to Národní třídu, o které jsem napsala celý post. Raději mám ale Potichu (určitě i protože děj se odehrává v místech, kde denně chodím) a nejvíce se mi líbil Konec punku v Helsinkách. Bar v Berlíně, který se má rušit, jeho majitel Ole už od života moc nečeká, a spousta příběhů, vyprávění a dost nečekané rozuzlení... jak tak na tu knížku vzpomínám, asi ji budu číst brzy znovu!

KNIHY.

Mag od J. Kerouaca. Vyprávění desetiletého černošského chlapce o jeho cestě do světa. Jazzová muzika, New York i Kalifornie included. Letos ji ode mě skoro všichni dostanou k Vánocům :).

Útěk z tábora 14. Autentické svědectví z pracovního tábora v Severní Koreji. Podle odhadů v těchto táborech nyní žije přes 200 000 lidí (i když severokorejská vláda jejich existenci zarputile popírá), vypravěč Sin, který se v táboře narodil, je jedním z mála osob, kterým se odtud podařilo uprchnout. Kniha celkově mohla být lépe napsaná, ale tím, co jsem se v ní dozvěděla mě udržela až do konce. 

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel od Jonase Jonassona mě nejvíce nadchnul. Pobavil. Rozesmál. Udivil. Hlavní hrdina Alan, stoletý pán, který uteče z domova důchodců v den svých stoletých narozenin pro mě byl takovým Forrestem Gumpem, který ale u žádné světové události nebyl náhodou. V knize paralelně probíhají dva příběhy - co se stane poté, co Alan Karlsson uteče oknem a také, co zažil za svůj dlouhý a velmi zajímavý život. V současnosti se podle knihy natáčí film, na který se ohromně těším!

DALŠÍ KNIHY, CO STOJÍ ZA ZMÍNKU.

Faktor Merde. Pátý díl příběhu o Paulu Westovi, angličanovi, který se přestěhoval do Paříže a neustále bojuje s byrokracií, pařížany a dalším merde, které mu neustále přichází do cesty. 

Stín kapradiny. od Josefa Čapka. Příběh dvou kamarádů Rudy a Vaška, kteří nechtěně zastřelí hajného a poté prchají před spravedlností a vlastním svědomím. 

10 let s Václavem Havlem. Dnes i tematicky, přesně dva roky od smrti Václava Havla, můžu doporučit vyprávění Ladislava Špačka, který byl prezidentovým mluvčím celých deset let. Většinou úsměvné historky  z cest po světě, zákulisní příběhy z Hradu a další zajímavosti. Přečteno jedním dechem.

Co skvělého jste letos četli vy? Ráda si najdu inspiraci na příští rok :). 

p.s. Taky jsem četla hromadu knih o The Beatles, ale rozhodla jsem se, že s tímhle nebudu nikoho zatěžovat....:) a třeba jednou napíšu post jen o nich! 

4 komentářů:

Kryšpín řekl(a)...

34 je dobrý číslo! Takhle jsem skončil minulý rok a letos jsem si dal challenge 40 knih, což se mi podařilo na konci listopadu.
Super pestré knihy, na Stoletého staříka se chystám!

bambitka řekl(a)...

Nevím, jestli je to tvůj šálek kávy, ale doporučím:
Spratek - Torey L. Hayden

Stoletého staříka zase já daruji k Vánocům.
Ještě jsem zvědavá na Hvězdy nám nepřály.

Alyx90 řekl(a)...

Díky za tipy, já teď stále hledám něco nového na čtení :-)

Katie řekl(a)...

Kryšpín: díky! tak to jsi skvělý, že se ti to povedlo tak rychle! asi taky zkusím nějakou malou osobní challenge :))

bambitka: děkuji, podívám se na to! Staříka mám taky zabaleného jako jeden z dárků!

Alyx90: nemáš zač, dear!