24.04.13

PŘEČTENO: Prázdné místo


První román pro dospělé od J. K. Rowlingové! Takové titulky jsem viděla všude možně v novinách, časopisech a internetu. Harry Potter není pro dospělé? Fakt ne? ;) Protože Harryho  zbožňuju, moc jsem novou knihu od J. K. Rowling chtěla číst. Náhoda (twitter :) mi pomohla a získala jsem jeden výtisk přímo od Albatrosu. Začala jsem číst už po cestě z pošty, málem se nechala přejet autem na přechodu pro chodce a nechala se vtáhnout do děje příběhu odehrávajícího se v malém anglickém městě jménem Pagford.  

A o čem to je? V Pagfordu, malém anglickém městečku, se všem žije docela poklidně, dokud nezemře jeden z radních - Barry Fairbrother. Chvíli po jeho smrti se začne bojovat o jeho místo v radě, vliv nad městem a hlavně o kontroverzní část města, tzv. Pole, kde žijí sociálně slabší obyvatelé, a kde se také nadchází odvykací klinika pro drogově závislé.

Zůstanou Pole součástí Pagfordu nebo ne? Kdo se stane novým radním? A kdo to píše anonymní pomlouvačné vzkazy na internet pod nickem Duch Barryho Fairbrothera?


Nechala jsem se šokovat. Hned od začátku. "Cože, on umřel!? To snad ne!" Také jsem si nechala zamotat hlavu obrovským množstvím postav. 

Někdo by možná řekl, že tak velký počet postav je minusem, mně se to ovšem líbí. Každý si tak může najít svého hlavního hrdinu. Všechny postavy jsou jedinečné, v příběhu najdete drbny, narkomany, právníky, teenagery i sociální pracovníky.

Při čtení jsem se neubránila hledání jakýchkoli souvislostí s Harry Potterem, Bradavicema a podobně. Když jsem v knize postoupila dál, pochopila jsem, jak jsou rozdílné. J. K. Rowling mě dost překvapila tím, jak lehce píše o nelehkých životních situacích a nejsou jí cizí témata jako drogy, sex nebo znásilnění (které bych opravdu nečekala). Velkou roli v knize také hrají moderní technologie - facebook a webové stránky Pagfordské rady.

Kniha je velmi čtivá, stránky ubíhají, že nevíte jak. J. K. Rowlingová umí psát, to je nepopíratelné a i ze zdánlivě nudného tématu vytvoří příběh, který vás nepustí, dokud jej nedočtete.







12 komentářů:

Morrigan řekl(a)...

super článok, konečne som sa niekde dočítala či tá kniha stojí za to:) najbližšie kupujem..

http://yn-spire.blogspot.sk/

Šárka M. řekl(a)...

Já vím, proč mám tuhle knížku na seznamu knížek, které si chci přečíst :) Harryho od Rowlingové miluju, vyrůstala jsem s ním a byla to moje dlouholetá závislost v dobrém slova smyslu, takže si cokoliv od Rowlingové moc ráda přečtu :) Už se těším, až bude příležitost si ji koupit :)
Děkuju ti moc za recenzi, která konečně čtenářům řekne, zda knížku stojí nebo nestojí za to si přečíst :)

Vera Paradis řekl(a)...

Tiež som písala recenziu na tu knižku bola dobrá a myslím že sa stotožňujem s tvojim nazorom :)
Pokiaľ chceš u mňa prebieha giveaway o nahrdelníky :) Budem rada ked sa zapojíš :) http://fashion-paradis.blogspot.sk/2013/04/giveaway.html

Therezka řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Therezka řekl(a)...

Mě Harry Potter ukrutně nebavil - jak ten filmový, tak ten knižní. Stejně, jako mě nechával chladnou Pán prstenů nebo Stmívání. Takže mě neláká ani tahle knížka, ani na základě tvojí recenze, i když je ta recenze dobrá!

Kačenka řekl(a)...

Dobrej tip:) Přečtu si.
Já jsem teďka jedním dechem přečetla Metro 2033, apokalyptický scifi bestseller :P

retrokacenka.blogspot.cz

A. řekl(a)...

hm :) vyskusam precitat :) dik za recenziu

Foly D. Sante řekl(a)...

super napísané! reklamy na knihu sa valia z každého rohu, ale keď hovoríš, že to stojí za to, tak to asi skúsim:)

MichaelaSth řekl(a)...

Harryho Pottera miluju,tak doufám,že mě nová knížka nezklame.:) Bohužel si ji teď nemůžu koupit,ale časem..:)

Alice řekl(a)...

zní to dobře! stáhnu si :)

Katie řekl(a)...

díky za komentáře! kdo budete mít čas, určitě si přečtěte :))

Kristýna H. řekl(a)...

Knihu jsem si včera odpoledne donesla domů a dnes už jsem v půlce! Skvělá, skvělá, skvělá. Nemám k ní co víc říct :)