27.08.11

Grey blocks

Židovský památník v Berlíně nebo také Památník holocaustu (německy Denkmal für die ermordeten Juden Europas) je jednou z nejnovějších památek v Berlíně, která zároveň ukazuje na pohnuté německé dějiny. První návrh na tento památník pochází již z roku 1988, po dlouhých a velice sporných diskusích stavba začala až roku 2003, památník byl otevřen 10. května 2005 a získal si od té doby veliké obliby. A to i přes svojí značně kontroverzní podobu i reakce některých lidí. (link)


Při naší návštěvě Berlína jsme nemohly s Radkou tento památník vynechat. Vypadá trochu jako bludiště z betonových kvádrů. Nebo jako hřbitov uprostřed města. Spousta lidí tam přeskakovala z jedné kostky na druhou (dokud nepřišel hlídač a všem to zakázal :), seděli na nich, fotili se nebo jen bloudili v chodbičkách mezi nimi. My se prošly skrz památník a udělaly pár fotek na památku.





Tahle budova naproti památníku nám strašně připomínala Tančící dům v Praze a později jsem na internetu našla, že jej navrhl architekt Frank Gehry, který Tančící dům spoluprojektoval  :). 

11 komentářů:

gabriela řekl(a)...

skvělý fotky! Ráda bych do Berlína :)

Anonymní řekl(a)...

Frank Ghery se jmenuje.

Katie řekl(a)...

Anonymní: tak nakonec to není ani Henry ani Ghery, ale Gehry :D opravím to

Kate řekl(a)...

paci sa mi ze tie fotky su cb, pamatnik je uzasny :)
http://kateonskate.blogspot.com/

Veronika řekl(a)...

no jo, Berlííín, tam bych se zase rada vratila :)

Eva ▲ řekl(a)...

super fotky! hned bych jela do Berlína! :)

▲Tyna řekl(a)...

depresivní, ale skvělý;) je důležitý na tyhle události neustále upozorňovat;) moc vám to sekne, holky.)

nat řekl(a)...

<333

joss řekl(a)...

v Berlíně už jsem byla dvakrát, ale nikdy ne u tohohle památníku, vypadá architektonicky zajímavě, jinak hezký černobílý fotky!

julianna řekl(a)...

Berlín patrí medzi niekoľko miest ktoré ešte musím navštíviť!
A vyzerá to super, takéto betonove, kvádrové veci mám rada a celkovo beton.

Jane řekl(a)...

ten pamatnik si pamatuju, i kdyz bych to snad ani pamatnik nenazvala, ale celkove je to misto strasne pekny. kazdopadne by mi nepripadalo asi spravny po tom skakat apod. ja jsem to pojala jak vy, vyfotit se "uvnitr" a je to. :) i kdyz moje kamaradka trvala na tom, ze musime jit dovnitr a tam mi z toho behal az mraz po zadech (dovnitr toho muzea, co je u toho)